Ползите от бутона +1 на Google?

Преди около две седмици Google представи своя нов бутон за уебсайтове, който позволява на потребителите да щракат върху него ако страницата им харесва. Почти всички големи сайтове веднага сложиха бутона, но дали ползите от него ще се окажат повече от вредите? Слагането на подобни външни бутони забавя сайтовете, явява се безплатна реклама за собственика на бутона и обикновено се прави само ако за сайта има някаква полза. Към момента ползата от +1 на Google е повече от съмнителна, информира TechCrunch.

Бутонът +1 се поставя в отделните сайтове чрез добавянето на предоставен от Google програмен код. Бутонът е външна услуга и се зарежда от сървърите на самия Google. По подобен начин стоят нещата с бутоните на Facebook и Twitter. Колкото повече външни услуги използва един сайт, толкова по-бавно се зарежда той. Когато някоя от външните услуги „падне” нещата стават още по-зле, защото сайтът изобщо не може да се зареди докрай. Поради тази причина външни бутони се поставят само ако спомагат да се качи количеството на трафика.

В TechCrunch не се забелязват промени в трафика, които могат да бъдат в полза на +1. За да бъде използван той изобщо, потребителят трябва да има регистрация за някоя от услугите на Google и да е логнат в нея. Едва тогава той може да щракне и промените да бъдат отразени. Впоследствие сайтът ще се появява по-напред когато същият потребители търси нещо в Google. Списъкът с харесваните сайтове, може да се споделя със света чрез новинарски поток в профила на потребителя, но това е услуга, която почти никой не ползва.

Ако Google не открие бързо някакви допълнителни ползи за сайтовете от бутона +1, вероятно ще започне отлив и премахване на неговия код от големите играчи на пазара.

Kaldata.com

5 thoughts on “Ползите от бутона +1 на Google?

 1. Павел

  Вече пет дни тествам Гугъл Плюс и то активно и спокойно мога да заключа: Копи Пейст от Facebook и Twitter с малко козметични промени ;-)

 2. Assen

  Най-вероятно в скоро време гугъл ще започне класиране на сайтовете при търсене и според техния рейтиг от бутона +1.

 3. Кафе Варна

  Гугъл плюс ми се струва много полезен като цяло за оптимизация. Правиш няколко акаунта и лайк-ваш, все пак това си е на гугъл туул-а и много ясно, че би трябвало да дава отражение. Проблема е, че не много хора го ползват, така че добавянето на бутон на сайта може и да не е кой знае колко успешен ход.

 4. Теодор Захариев

  Здравейте, от няколко дни ползвам активно Гугъл + и трафика ми скочи драстично. Незнам дали заради връзките или заради хорат които ме следват. Чакам да видя момента в който ще пуснат напълно локалното търсене.

 5. Шаранче

  Никаква работа не върши този инструмент към момента. Може би, ако натрупаш 2-3к последователи ще става за нещо, но това е точно като Фейсбук акаунтите – нищо повече.

Comments are closed.