Топ 5 сайтове за безплатни компютърни уроци

Българските сайтове за безплатни компютърни уроци стават все повече. В момента са над 20, като това си има и добри и лоши страни. От една страна това поражда конкуренция и стремеж за подобряване на сайтовете, но от друга страна уроците се повтарят в различните сайтове и избора става труден. Тук ще ви представя петте най-големи български сайта за безплатни компютърни уроци, заедно с малко информация за тях, а вие можете да решите сами кой или кои от тях ще са ви полезни.

1. www.photoshop-bg.com
photoshop-bg
Photoshop-bg.com стартира през миналата година като портал, посветен изцяло на продукта на Adobe – Photoshop. От тогава доста неща се промениха по сайта, дори един от по-малките портали се присъедини към него, а потребителите и уроците в него се увеличават постоянно с много добро темпо за български сайт. Резултатът от това са 1,500+ уроци и 20,000+ потребили към момента. Сайтът основно включва уроци за photoshop, а покрай тях има и за flash, html и други.

2. www.uroci.net
uroci-net
Uroci.net се утвърди постепенно в българското интернет пространство като партньор на новинарския портал kaldata.com. Този сайт се отличава с много и разнообразни категории уроци – от xhtml,css и php през photoshop, flash и firewords до SEO, word и linux. Освен голямото разнообразие на уроци, сайта организира различни конкурси и състезания във форума. Всичко това отрежда второ място в тази класация с повече от 1,400 урока и над 3,900 потребители.

3. www.studio-bg.com
studio-bg
Studio-bg.com стартира през 2006 година и до момента има повече от 900 уроци и над 5,000 потребители. Единствените категории на сайта, когато стартира, бяха Photoshop и Flash, до колкото помня. Администраторите бяха двама, но до сега забелязвам, че е имало доста промени там. В момента категориите уроци са повече от 10, а сайтът има стабилен спонсор в лицето на хостинг компанията Cbox.biz .От друга страна, забелязваме, че сайта не се обновява често (логото на „Не сте сами” още присъства). Като цяло, не се отличава с нещо голямо от другите подобни портали.

4. www.it-place.net
it-place
IT-Place… най-старият от топ 5 сайтовете. Не знам кога реално стартира, но първите индексирани страници от Archive.org са от 9 юни 2004, а това прави повече от 3 години съществуване на сайта. Въпреки това, статистиката му не е толкова впечатляваща – повече от 450 урока, близо 300 скрипта и над 5,000 потребителя. В този сайт, обаче, има уникална структура и е ориентиран повече към програмирането – главни категории са delphi, html и php, за разлика от останалите сайтове в класацията.

5. www.web-tourist.net
web-tourist
Интересното име на сайта не е напразно – сайтът, освен уроци, предлага и форум, специална секция за презентации на сайтове, уеб каталог и инструмент за анализ на сайтове. Всичко това помага на стартиралия през миналата година сайт да натрупа повече от 1,000 уроци и над 3,500 потребители. Една от причините сайтът да няма повече потребители, вероятно е пренасищането от такива сайтове. За това го включвам в тази класация и няма да загубите много време, ако влезете да го разгледате. Основните категории уроци са php, html, css, flash, photoshop и други.

23 thoughts on “Топ 5 сайтове за безплатни компютърни уроци

 1. ducklin-th

  Регистриран съм в два от посочените портала. Photoshop-bg и Uroci.net
  Определено първият е много по-добър и във форумът му се провеждат освен интересни дискусий и батъли, съзтезания и съвместни проекти. Само да имаше повече хора с повече хъс и талант, че за сега са малко.

  Като най-голям минус на нашенските портали от този тъп посочвам липсата на уроци за основи на дизайна, начални познания по рисуване и цветознание.
  О.. и определено слабото засягане на Adobe Illustrator!

 2. Мартин Маринов

  Имам регистрации в photoshop-bg.com и web-tourist.net и мога да си кажа, че съм доста доволен и си оправдават позициите.

 3. evil genius

  Аз мисля, че са подредени по най-правилен начин. Макар че на първо място точно не може да се определи кой сайт да бъде :-) Мисля, че всички са хубави!

 4. iwanov

  Доколкото знам studio-bg.com вече зе да пропада…

 5. Pingback: Най-четеното през Февруари 2008 | DevStorming.com

 6. Бико

  Класацията ми харесва photoshop-bg.com наистина са много добри, но все пак uroci.net не са предимно в една сфера и може би бих ги сложил на първо място от гледна точка на масовия потребител

 7. Pingback: Най-четеното през Април 2008 | DevStorming.com

 8. Никито

  Аз пък мисля, че uroсi.net е много добър и хубав сайт с уроци за компютри, но пък има и други сайтове с компютърни уроци, които също са хубави!!! :-)

 9. Мартин Добрев

  Според мен има голям пропуск:
  http://videotutorials-bg.com
  Първия български сайт с видео-уроци за Photoshop, Flash, Уеб програмиране и др.

 10. Rushvet

  web-tourist не струва. Не знам дори защо е в класация че и на 5 място. С тоя кривия админ дето се бръкнал кой знае от де сайта запада и само баннва наред потребители. it-place от скоро имам регистрация и биват, малко бавно се отговаря на темите.

 11. oleole

  90% от уроците в тия сайтове са мега яко пълен шит какво не трябва да се прави. Това не е пътя да се научите – гарантирам.

  Хванете се гледайте сайтове от cssremix , ползвайте грид от 960.gs , четете специализирани форуми като Графила, разберете кой е Евгени Динев, ей на това му викам полезни съвети.

  Български сайт с уроци н1 е http://videotutorials-bg.com

 12. Pingback: Най-четеното през Януари 2009 | DevStorming.com

 13. boby29

  Съгласен съм, че photoshop-bg.com БЕШЕ най-добрия сайт.
  След безброй сливания, назначаване на сумати нови хора в екипа и тотално затъпяване – в форума само се спами и малко хора си правят труда да пишат уроци!
  uroci.net – приятен дизайн, много програми, но не удобен за ползване (поне на мен)
  studio – часто от photoshop-bg
  http://www.it-place.net – интерфейса не е приятен, а уроците също :)
  web-tourist – мисля, че трябваше да е по-нагоре, въпреки, че и той рядко ни изненадва с някой нов урок…

  videotutorials-bg.com обаче съм съгласен, че трябва малко повече внимание.сайта естар вече (2007 ако не се лъжа) има доста уроци, за доста програми и тн. – приятен интерфейс и всичко, но мисля, че ние от TRIPODBG.com ще надминем всички тези сайтове :) Ако не за година, то за 2~3.Само 3 месеца след създаването на сайта сме номер 2 в световната класация за най-добри After Effects уроци, даваха ни по ТВ (почти цялото предаване по канал TV1),спечелихме… няма смисъл да обеснявам ;) Вижте сами http://tripodbg.com/ знам, че все още изглежда недодялан самия сайт, но скоро ще направим един голям ъпдейт на сайта и е се добавят уроци за PS,Premier Pro и After Effects – като всички уроци се правят от професионалисти!И ние не взимаме от тук – от там като photoshop-bg и само да превеждаме – при нас всичко е оригинално!
  Все пак благодара на ТЕБ, че изчете това отегчително мниение докрая ;)

 14. ицо

  oleole какво е шит?
  Забелязвам че използваш много думички с чуждоземски произход, без да кажеш нещо интересно.
  Аз ползвам сайтове с номера 2 и 4 и съм доволен. За другите не мога да кажа нищо понеже не съм влизал. А този TRIPODBG.com въобще не се отваря – да не е сгрешено нещо в името … или сайта е затворен преди още да стане най-известния в целия свят и околията?

 15. Techno Studio

  Здравейте може ли да добавите и моят сайт благодаря ви предварително :)

 16. Techno-Studio.Eu

  Здравейте,
  с радост ви съобщаваме , че вече можете да поръчвате уроци от нашата нова форма за заявки така , ще ни е по-лесно да изпълняваме поръчките ви и в по ранни срокове.

  линк към формата за заявки:
  http://techno-studio.eu/zaqviurok/

  Поздрави: Techno Studio

 17. Петър Ачев

  Изброените ресурси са добри и полезни. Искам да предложа специално на феновете на Photoshop ето този сайт http://photokie.com/ където има доста професионални уроци и туториали. Освен безплатните ресурси, авторът на сайта Ангел предлага и онлайн обучение по e-mail. Нужен ви е сравнително мощен лаптоп, свободно време и разбира се много желание.

 18. Pingback: Научи си САМ: Сайтове и приложения, които ни учат на уроците в училище, и в жевота | МИКЦ Пловдив

 19. Pingback: Научи си САМ: Сайтове и приложения, които ни учат на уроците в училище, и в живота ЧАСТ 1 | МИКЦ Пловдив

 20. Nesabg

  Здравейте,
  искам да Ви предложа още един уеб-сайт за онлайн уроци http://academy.telerik.com
  Надявам се да е полезен на Вас, както е полезен за мен.

Comments are closed.