Киберпрестъпници манипулират търсачките

Това съобщават от лабораторията на Panda, която е открила уеб страници, при които се наблюдава оптимизация (search engine optimization, SEO) с цел злонамерено възползване от интернет търсачките и популяризиране на фалшиви антивирусни програми, заразяващи потребителите.

Според PandaLabs този вид атаки се възползват от напредналите SEO техники за уеб програмиране, които в случая са нелегитимни и използват т.нар. „черна” SEO оптимизация. Те са насочени към увеличаване на обема и качеството на трафик към сайта, подобрявайки класирането му в списъка с резултати на интернет търсачките (предимно Google).

По информацията от лабораторията на Panda Security, киберпрестъпниците манипулират резултатите на търсачките, за да разпространяват зловреден софтуер или по-специално фалшиви антивирусни продукти. Такъв е, например, случаят с оптимизацията на сайта, който продава фалшив антивирусен софуер, наречен Malwaredoctor. Причините са прости: престъпниците трябва да привлекат потребителите към зловреден сайт, където по-късно да бъдат заразени.

Новото, обаче е начинът на привличане на потребителите. До скоро, това ставаше чрез масивно изпращане на спам. Сега, фактът, че потребителите са по-предпазливи спрямо съобщенията от неизвестен подател, предизвиква престъпниците да използват по-ефективни начини за привличане на нови жертви. Те използват инструмента Google Trend, който, наред с другите неща, посочва и най-популярните търсения за деня (всичко от встъпителното обръщение на Obama до номинациите за “Оскар”).

Източник: Pcworld.bg

One thought on “Киберпрестъпници манипулират търсачките

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.