Microsoft разработва нов Интернет браузър

В Microsoft работят над съвсем нов браузър, който ще предложи на потребителите повече иновативни функции и възможности. Новият уеб браузър има кодовото име Gazelle.

По думите на представители на Microsoft, в новия браузър ще бъде реализирана съществено подобрена в сравнение с всички останали продукти на пазара система за безопасност.

„Нито един от съществуващите браузъри, включително най-съвременните платформи, например Explorer 8, Google Chrome и Opera 9, не притежава многофункционална система, позволяваща да се осъществи пълна защита на компютъра срещу мрежовите заплахи. Нашият прототип показва, че е напълно реално да се създаде операционна система на базата на браузъра, която да е изцяло изолирана от останалите ресурси на компютъра“, – се казва в документа, публикуван на сайта на Microsoft.

Реализирането на тази технология ще позволи на Gazelle да работи като отделна операционна система, която ще може самостоятелно да филтрира и проверява трафика, реагирайки на появата на опасни обекти. Според изследователите, този подход позволява да се постигне много по-голяма надеждност и безопасност, тъй като процесите в браузъра няма да взаимодействат с основната система. Разработчиците обещават, че Газелата ще е съвместима с другите версии на браузърите и няма да е много взискателна към хардуера.

За сега разработката на Gazelle се намира на стадий изследване и обсъждане. Новият браузър ще има собствено ядро, което няма да има нищо общо със серията Internet Explorer. Трябва да отбележим, че Gazelle все още е изследователски продукт и за него няма набелязани планове кога реално ще бъде пуснат на пазара. Обикновено тези разработки на Microsoft с времето стават част от вече съществуващи проекти.

Освен това, авторите на описанието на Gazelle критикуват идеологията на новия Internet Explorer 8, който както и Chrome изолира процесите с помощта на табове. „Това не е достатъчно, тъй като потребителят може да разглежда няколко опасни сайта в един таб, а уеб страницата може да съдържа част от съдържанието на ненадеждните ресурси“, – се казва в изследователския материал.

Още една интересна функция на Gazelle е блокирането на атаки, когато хакерът създава страница, предлагаща на потребителя да кликне в определена зона на сайта – непосредствено преди клика се появява линк към друга страница, която може да съдържа опасен код. В този случай браузърът Gazelle просто ще игнорира препратките, които току що са се появили.

Източник: Pcworld.bg

2 thoughts on “Microsoft разработва нов Интернет браузър

 1. Васил Тошков

  Пази боже от такива браузъри. Аз лично избрах да водя живот без допирни точки с компанията Microsoft и повярвайте ми, много по-щастлив съм.

  Думите Microsoft и безопасност ми е трудно да ги сложа в едно изречение. А браузърът им хващам бас, че ще е недостойно копие на всичко успешно, като Firefox и Chrome.

  И защо им е втори браузър, като си имат безценния и “безопасен” IE?

 2. Кирил Владимиров

  Що ли ми е трудно да повярвам, че Microsoft могат да създадат проукт, с високо ниво на сигурност…тъй де… до сега не съм мяркал подобен момент.

  Но щом имат желание…здраве да е. Само се надявам да спазва напълно стандартите, а не да вкарва нови неписани стандарти, че …не е истина…

Comments are closed.