Най-богатите уеб милиардери

Те живеят в собствен виртуален свят. За разлика от обикновените компютърни маниаци обаче, те успяват да превърнат в пари своята страст. По някакъв свой начин те успяват да стигнат до компютрите на милиарди.. Никой не оспорва техния гений. Никой не оспорва техните милиарди. Има само завист. При това благородна.

По последни данни на списание “Форбс” 34 души в света са милиардери, благодарение на интернет бизнес. Ето как изглежда върхът на класацията:

Сергей Брин и Лари Пейдж (Google)

На върха на листата от край време са Сергей Брин и Лари Пейдж. Както е известно те са основали Google и са започнали бизнеса в гараж на тяхна позната.
Брин е роден в Москва. Завършил е математика и компютърни науки в Университета в Мериленд и наскоро защити докторат по компютърни науки в Университета в Станфорд. Пейдж е дипломиран инженер от университета в Мичиган. За него се говори, че чете CV-тата на всеки един кандидат-служител за Google.
Според “Форбс” Брин разполага с 18.7 млрд. долара, а Лари Пейдж с 18.6 млрд.

Джефри Безос (Amazon)

През 1994 година Безос създава Amazon.com, като идеята му е да продава книги по интернет. През 1997 г. компанията става публична и се разраства. Освен книги, се продават най-разнообразни други стоки.
През 2005 Безос стартира компания за полети в космоса наречена Blue Origin. Той упрявлява и собствена инвестиционна компания – Bezos Expeditions.
Състоянието му се изчислява на 8.2 млрд. долара.

Пиер Омидяр (eBay)

Омидяр разполага със 7.7 млрд. долара, благодарение на това, че е основал eBay. Той е роден във Франция и по професия е програмист. След дипломирането си е работил за Apple в звеното, разработило компютрите Macintosh.
През 1991 той и трима негови приятели основават Ink DevelopMent Corp, където има сегмент за продажби по интернет, наречена eShop. През 1996 eShop е продадена на Microsoft. Той бил силно заинтригуван от възможността да продава по интернет и стартирал такава дейност на собствената си уеб страница. Сделките ставали под формат на търг и инициативата имала небивал успех.

Ерик Шмид (Google)

Третият по важност човек в Google след основателите има 6.6 млрд. долара. Има диплома по електроинженерство от университета Принстън и докторска степен от университета в Бъркли.

Джефри Скол (eBay)

Скол е първият президент и вторият най-голям акционер в eBay. Състоянието му се изчислява на 3.6 млрд.долара. След като напуска компанията продуцира някои известни холивудски филми. Работил е с Чарлиз Терон и Джордж Клуни. Той е и изпълнителния продуцент на филма “Неудобната истина” на Ал Гор.

Източник: HiComm.bg