Apple Web Apps: специално оптимизирани сайтове за iPhone

Макар че политиката на Apple все още не се е променила по отношение на нативните приложения за инсталиране и ползване директно от мобилния телефон или iPod touch (който е нещо като орязан iPhone), то все пак вече има известен напредък. Става дума за официалния старт на Apple Web Apps, което представлява специализиран сайт съдържащ информация за специално оптимизирани за iPhone сайтове и приложения. При web apps всичко се зарежда с помощта на Safari браузъра през интернет и на практика нищо не се инсталира директно на телефона. И тъй като се разчита на интернет свързаност, тук стигаме и до основния недостатък, а именно невъзможността за ползването на тези приложения, без да разполагате с връзка към интернет. Това обаче не е чак толкова голям недостатък, тъй като и без това самата функционалност на повечето специално оптимизираните сайтове е директно свързана с конкретни интернет услуги. За останалите обаче, като например игрите, може да се възползвате от възможността на Safari браузъра да използва табове и да кеширате дадената страница, така че да имате достъп до нея дори когато не разполагате с интернет свързаност…

Към момента Apple Web Apps директорията съдържа информация и линкове към цели 215 сайта/уеб приложения, които са оптимизирани за използване в комбинация с iPhone/iPod touch. Те са разделени в 11 основни категории, които са както следва: калкулатори, забавление, игри, новини, производителност, търсене, социални мрежи, спорт, пътуване, инструменти и време.

Сред тези уеб приложения има доста интересни такива, които определено биха били особено удобни във вид на нативен софтуер за iPhone, който да може да се използва по всяко време. Преди това да се случи обаче, ще трябва да използвате Bookmarks функционалността на Safari, за да си спестите писането на дълги адреси всеки път за приложенията, които са ви допаднали. Препоръчително е да използвате браузър на нормален компютър, за да прегледате отделните сайтове/приложения, а не да разглеждате от своя iPhone, докато не си харесате нещо. Добрата новина е, че Web Apps работят и на стандартен браузър без проблеми, но тъй като са оптимизирани за по-ниска резолюция ще заемат доста малка част от нормалния екран на компютъра.

Към Apple Web Apps директорията със сайтове/приложения за iPhone…
Съвети, информация и примери за разработка на Web Apps за iPhone или iPod touch…

Тази статия е първоначално публикувана в “iPhone в България“,
ако искате да научите повече за iPhone – посетете www.iphone-bulgaria.com.

One thought on “Apple Web Apps: специално оптимизирани сайтове за iPhone

  1. killerch0

    Ами така, ще е докато пуснат и Flash и Java…
    Ще им правят сайт-ове спецялно за тях . Аз лично съм доволен от compatabily-то на мобилното Safari

Comments are closed.