Хакери удрят и в сърцето

Не само свръхмощният компютър може да стане жертва на хакерска атака, но и човешкото сърце. Причината е, че съвременните кардиоимпланти са с електроника и тези стимулатори са проектирани, за да могат лекарите да ги следят и контролират през интернет, което съвсем естествено става чрез компютър.

Оттам до атаката на кибер пирати има само една крачка, обявиха учени от университетите във Вашингтон и Масачузетс. И това може да блокира сърцето, като се изпрати електрически импулс или пък два пъти повече обем данни, които да “задръстят” буфера и паметта на кардиоустройството. Всичко това може да даде старта на нова епоха на терор и шантаж, предупреждават учените.

Като евентуално решение за потенциалната заплаха може да е криптирането на сигналите към електронната джаджа, нещо, за което лекарите не са помислили, когато е започнало серийното производство на такива стимулатори. Не е за пренебрегване и фактът, че само в САЩ живеят около 100 000 души с кардиоимпланти, сред които е сегашният вицепрезидент Дик Чейни. Което би ги направило лесни мишени за някой дори не чак толкова голям факир на компютрите.

Източник: HiComm.bg