България регистрира домейн на кирилица

България внесе искане да регистрира интернет домейн на кирилица, съобщиха от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения.

Писмото на председателя й Пламен Вачков (на снимката) до президента на интернет федерацията за имена и адреси (ICANN, www.icann.org) Пол Туми бе връчена в Париж от представителя на България в правителствения консултативен комитет на корпорацията й в Женева, където е централата на Международния съюз за далекосъобщения.

В писмото държавната агенция информира авторитетната международна организация, че България е избрала да регистрира и поддържа за код на страната на кирилица съкращението .бг, добавя DarikNews.

Вачков е посочил още, че дискусията за използването на интернет имена на кирилица е била инициирана от президента Георги Първанов по време на визитата на руския президент Владимир Путин през януари в София.

ДАИТС ще организира през тази есен среща в София, на която ще бъдат поканени всички държави, използващи кирилица – Беларус, България, Казахстан, Киргизстан, Македония, Монголия, Русия, Сърбия, Таджикистан, Узбекистан, Украйна. По време на форума ще бъдат обсъдени решения по разпределението на кодовете на интернет имената за нуждите на страните, използващи кирилица.

Източник: HiComm.bg

One thought on “България регистрира домейн на кирилица

  1. Rx-Ende

    Ще е голямо мазало, ако трябва да сменяме все клавиатурните подредби за да напишем примерно “www.экран-телевизоры.ру”?

    Предпочитам нещо като двоен домейн – Например пишеш в адрес бар-а барче.бг за да влезеш в този сайт, но barche.bg също да е напълно функционален.

    Ende

Comments are closed.