8 въпроса към създателите на edno23.com

edno23 е първият подобен проект в България и предизвика доста шум около себе си. Зададохме няколко въпроса към неговите собственици – Петър (в ляво) и Ники (в дясно)…

1. Според вас перспективен ли е българският пазар за web2.0 проекти?

Петър »
Разбира се. Българските потребители са като всички други и не виждам логика в изказвания, че някой проект няма да върви тук. Навсякъде има и advanced users, и хора без опит, за които е трудно да усетят идеята и полезното от някой сайт. Web 2.0 не означава непременно проект, насочен към дигиталното поколение. Всичко е въпрос на таргет група, но се сещам за доста популярни и модерни сайтове, които са с широка насоченост, не тясно профилирани. В България интернет пазарът тепърва ще расте, както надявам се и финансовото благосъстояние на българите, така че независимо Web 2.0 или по-класически подход бизнес има, проблемът е да се докопаш до него. Ако изградиш качествена услуга и успееш да я покажеш на максимално количество потребители, нещата тръгват, независимо в България или US.

Никола »
Перспективи колкото щеш – иска се работа и търпение. Точно сега е златният момент за създаване на нови услуги, защото пред нас имаме една почва, която е не по-малко плодотворна от всички останали, но не е засята с почти нищо.

2. Може ли един web2.0 проект да се издържа сам от създаването си?

Петър »
Може толкова, колкото и всеки друг. За последните няколко години в България се появиха предпоставки за развитие на чисто трафик проекти, които предлагат всичко безплатно и се издържат от реклама. Системата на EasyTrader се развива добре, Google AdSense работи с българско съдържание и български реклами, eTarget стъпиха на българския пазар. Общо взето е възможно трафикът да се конвертира в пари. Разбира се по-интересни са проектите с платени екстри, защото там конвертирането става по-натурално и в самия сайт. Sedem.bg е такъв проект, така че работим и в тази посока.

3. Колко ресурс смятате да заделите за проекта?

Никола »
Труд сме вложили и ще вложим още много, защото вярваме в потенциала на edno23. Що се отнася до финансовите ресурси – те са две направления – разходи за съществуването на проекта и разходи за популяризирането му. На този етап edno23 не изисква кой знае какви сървърни ресурси, машината изобщо не го усеща като натоварване. Относно популяризирането – до момента не сме организирани масови рекламни кампании, тъй като имаме разни неща да осъвършенстваме преди това.

Обобщено казано, от началото досега и за близкото бъдеще единствената инвестиция, която правим, е трудът ни. Ще направим всичко по силите си edno23 да се развива и да върви напред. Имаме много идеи и докато не ги реализираме, няма да спрем, сигурен съм, че и занапред ще ни хрумват още готини неща.

4. Плаши ли ви конкуренцията, какви са вашите плюсове?

Петър »
Най-голямата ни конкуренция в момента, колкото и странно да звучи, според нас са Twitter и Facebook. Това са най-популярните сайтове, които общо взето правят за теб това, което и edno23 прави. Twitter ясно защо, най-популярната микроблогинг платформа в световен мащаб, a Facebook колкото и различен и по-богат да е, все пак всичко се свежда до едно единствено нещо – да поддържаш контакта с приятелите си, да си част от тази виртуална приятелска общност. Лесна мрежова комуникация, макар да е малко спорно колко е лесна във Facebook.

С риск да прозвуча нескромно, мисля че като user expirience сме по-напред от Twitter. Запознат съм с тяхната теория за семплотата на всичко, но все пак проектът трябва да има някакъв външен вид. Освен това ние интегрирахме добавяне на картинки, видео и линкове към постовете, което прави изразните средства и възможностите много по-широки, без това да натоварва потребителите, които не ги ползват. Интерфейсът си остана достатъчно прост, което е много важно за нас. Основната ни цел в момента, освен обогатяването на функционалността, е натрупването на критична маса потребители, което ще изстреля проекта нагоре.

5. До колко българите са готови да ползват подобни услуги?

Петър »
Готови са, стига нещата да са поднесени правилно и ясно, но това важи не само за България. Трудно е първи да предложиш някаква услуга на затворен пазар като нашия, защото тепърва трябва да “обучиш” потребителите какво е това и защо им е да го ползват, но и за това има малки хитринки, които ние ще задвижим съвсем скоро.

Никола »
В общия случай българите не са наясно с естеството на тези услуги. Въпрос на време е да влязат в час, но за съжаление тежката задача да ги научим се пада на нас. Това е главният недостатък да си пръв в нещо. Да си втори/трети/пети/десети е по-лесно – хем хората вече знаят какво е това, хем можеш наготово да стъпиш върху натрупано know-how и набор от готови решения на възникващите проблеми.

6. Имате ли предложения за съвместна работа с някой от големите български сайтове? Бихте ли продали целия проект?

Никола »
Имаше интерес към edno23 още от самото начало, което доста ни изненада, но не е бил от страна на големите компании. Относно продажба на целия проект – не бихме го направили, това би означавало да се откажем от него в името на финансови облаги, а нашата цел не е такава. Освен това, един такъв проект без екипа зад него е просто купчина код и картинки. Ако някой инвестира в edno23, реално това ще е инвестиция в нас и нашите умения, не в кода и картинките.

7. Ползваемост или функционалност?

Никола »
И двете! Тези посоки са адски важни за успеха на един проект, защо да правим избор, все едно че са несъвместими? Ползваемостта и функционалността се взаимоизключват само при неправилен подход към нещата.

8. Кое ви кара да продължавате развитието на проекта?

Петър »
Вярваме в бъдещето му. Ясно е, че може би никога няма да стане един от петте най-ползвани сайтове в България, но има огромен потенциал и само от нас си зависи докъде ще стигнем.

Никола »
Моята мотивация се дължи основно на факта, че edno23.com се оценя много добре от хората. Това ми носи вътрешно удовлетворение и стимул да продължавам напред.

9 thoughts on “8 въпроса към създателите на edno23.com

 1. Mishef

  Браво, много готино интервю, а за проекта няма смисъл да говоря.. хараби ;)

 2. why?

  твърде много прилича на twitter. надявам се това, че е на български да не е единствената причина, която може да накара хората да използват edno23 вместо twitter.

  и какво е това име? edno23 :(
  има някаква мания при избора на име в българските сайтове или да са някоя българска дума от типа на gledai.be/klip4etata.com или нещо+число, за което трябва вероятно да се замислиш много кораво какво са имали предвид създателите… (да да сханах, че не се чете едно двадесет и три, а едно две три ама пак, леко липса на креативност мисля)

  иначе изглежда много добре, успех!

 3. Edno23

  Само,че още се чудя защо не ги попитаха те ли са писали сайта да видим какво щяха да отговоря.Сайта е готова система безплатна и то,само дето има малки промени в дизайна на сайта.Иначе добра идея да го развиват за България,успех!

 4. Иво Станков Post author

  “Edno23”,
  сайтът е изцяло правен от тях. Това, което виждаш да се предлага като безплатна система из интернет е доразвита версия на edno23 от същите автори. Първо се появи сайта edno23.com, а след това започна да се предлага като безплатна система. Не прави обвинения, когато не си наясно.

 5. Edno23

  “Ivo”
  Chudq se samo na edno neshto,zashto mu e na nqkoi da pravi sistema i sled tova da q puska v internet i to bezplatna,kato mogat da se poqvqt hilqdi konkurenti!

Comments are closed.