Посочиха симптомите на Интернет зависимостта

Според мнението на психиатъра Джералд Блок, Интернет зависимостта вече е сериозен проблем и следва официално да се признае за медицинско заболяване. Той отбелязва, че прекомерното увлечение по игри и общуване чрез електронната поща и Интернет месенджърите, може да доведе до сериозни психични разстройства. Джералд Блок посочва няколко фактора, които според него определят Интернет зависимостта:

* Злоупотребата с Интернет често е свързано със загуба на чувство за време и подтискане на обикновените психически настройки.

* Абстинентен синдром, в това число и чувство за злоба, напрежение и/или депресивно състояние при липса на достъп до компютъра.

* Потребност от купуване на все по-мощни компютри, инсталиране на все повече програми и прекарване на много време пред компютъра.

* Негативни последствия като склонност към спорене, лъжа, общо намаляване на ефективността, умора и социална изолация.

В Брадфордския център за лечение на Интернет зависимостта казват, че тя все по-често фигурира в бракоразводните процеси и при различните трудови конфликти.

Според Блок, това разстройство е толкова сериозно, че заслужава да бъде внесено в Диагностичното и статистическото ръководство по психични заболявания, които се ползват от психиатрите за диагностика и класификация на психическите недъзи.

Източник: Pcworld.bg