Бил Гейтс възнамерява да напусне Microsoft

В свое изказване на изложението Consumer Electronics Show в Лас Вегас, Бил Гейтс обяви, че възнамерява да напусне създадената от него компания, за да се съсредоточи на благотворителния фонд Bill & Melinda Gates Foundation.

Своето изказване Гейтс започна с демонстрация на малък матапчийски филм за своя последен работен ден в Microsoft и за това как се провалят всичките му опити да се захване с нещо друго.

Когато филмът приключил, Бил Гейтс заговорил сериозно. Той заяви, че „първото цифрово десетилетие“ е приключило, а започващото второ ще бъде съсредоточено основно на формирането на взаимни връзки между хората, а не между компютрите – това изявление се припокрива с идеята на Тим Бърнърс Ли, който предложи концепцията Giant Global Graph като следващ етап от развитието на Интернет.

Освен това, Гейтс предсказва отпадане на необходимостта от клавиатура и мишка – според него, компютъризираните битови устройства ще се управляват с глас и докосване. Това се отнася за широк спектър устройства – от телефони до автомобили.

И накрая, Бил Гейтс демонстрира относително новата си разработка – вграденият в масичка компютър Microsoft Surface и обяви продажбата на 100-милионната Windows Vista.

Изказването на Бил Гейтс предизвика известен скептицизъм у зрителите – този път в разрез с традициите президентът на Microsoft не представи кардинално нови разработки. Освен това, Гейтс далеч невинаги се е оказвал прав в своите прогнози – и до сега му се припомня неговото изявление, че 1 МВ оперативна памет ще е достатъчна за всякакви изчисления. Независимо от това, не е разуно и да не се дооценяват тези прогнози.

Източник: Pcworld.bg

One thought on “Бил Гейтс възнамерява да напусне Microsoft

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.