Mozilla губи доверие в тестовете за браузъри

Mozilla, разработчикът на Firefox, критикува тестовете за оценка на производителността на браузърите. В своя блог компанията назовава два важни проблема на бенчмаркове от рода на Talos, Sunspider, Kraken и др.

Първо, много е трудно да се напише добър тестов софтуер. И второ, дори и най-добрите бенчмаркове не отразяват реалното използване на браузъра от потребителите.

Firefox с голям архив на историята на посетените сайтове, антивирусен софтуер, стара ОС и 30 плъгина не работи толкова добре на практика, колкото в чиста тестова среда, посочват от Mozilla. Това е станало особено очевидно за разработчиците, когато са оптимизирали времето за зареждане на Firefox 4.

Затова Mozilla се насочва към единственото вярно решение на проблемите, а именно да стъпи на статистика за използването на нейния браузър. Започвайки от 6-та версия, Firefox ще предложи на потребителите по анонимен начин да изпращат статистика за производителността, използването на функциите на интерфейса, натоварването на паметта и други параметри.

Събраните данни ще помогнат на Mozilla да оптимизира Firefox за реалната потребителска среда.

Компанията отбелязва също, че подобна функционалност вече присъства в продуктите на нейните конкуренти. Firefox обаче няма да изпраща статистика, подписана с универсалния идентификатор на потребителя. Това ще направи по-трудно проследяването на промените в работата на браузъра при отделните потребители, но пък ще засегне минимално личния им живот.

Technews.bg