9 лесни стъпки за убийствено онлайн портфолио

Всеки дизайнер на свободна практика трябва да има онлайн портфолио. Вие имате портфолио, нали? Ако нямате, сега е момента да си направите.

Ако пък вече имате, можете да си отдъхнете. Вие на половина сте готови.

Създаването на портфолио е лесно. Трудната част е да го направите добре. Убийственото портфолио прави нещо повече от това просто да представя работата ви. То превръща посетителите в клиенти. А най-хубавото е, че то е генератор на работа.

1. Задайте си въпросът

Съществува тенденция онлайн портфолиото да е в една от трите форми: блог, уебсайт, само портфолио (без нищо излишно). Въпросът в случая е: Колко добре сайтът може да отговори на въпросите, които потенциалните клиенти могат да имат?

2. Опростени решения

Вашето портфолио съществува, за да впечатлява и убеждава потенциалните клиенти. Ако си търсите работа, не се страхувайте да го покажете. Сложете “Наеми ме” бутон, линк или раздел в сайта.

Опростените решения са ключът към добрия дизайн. Потенциалните клиенти ще имат един ключов въпрос: къде да отида, ако искам да наема този човек?

Дайте им отговора, възможно най-опростено.

3. Оптимизирайте страницата “За мен”

Важността на добра “За мен” страница не трябва да се подценява. Това е мястото, което потенциалните клиенти ще посетят, когато искат отговори на някои важни въпроси:

 • Кой е този човек?
 • Каква квалификация и опит има?
 • Изглежда ли човек, на който можеш да се довериш?
 • Търси ли си работа?
 • Мога ли да видя примери от работата му?

Можете да отговорите по 2 начина на въпроса за доверието. Можете да включите мнения на предишни клиенти или можете да наблегнете на факта, че сте свестен, нормален човек; имате семейство, хобита и т.н.

Относно последният въпрос, мисля, че е важно да има връзка към страница с примери от предишни работи и нищо друго: портфолио в най-традиционната му форма. Това ще позволи на потенциалните клиенти да се запознаят с вашите възможности без да се разсейват.

4. Осигурете лесен начин за контакт

Няма да навреди, ако сложите вашата информация за контакти в края на страницата “За мен”, но това не е единственото място, където тя трябва да присъства.

Ако потенциален клиент иска да се свърже с вас, дали ще иска вие да мъ разкажете за себе си? По-скоро не. Няма логика. Вместо това, ще попита: как мога да се свържа с вас?. Една страница “Контакти” е прост и лесен отговор на този въпрос.

5. Създайте специална “Наеми ме” страница

Ако вашето портфолио е класическо представяне на проекти, вашата страница “За мен” ще е достатъчна. Ако вашият блог или уебсайт е насочен към по-широка аудитория, обаче, можеби ще искате да използвате “За мен” страницата, за да обясните какъв е вашият сайт и какво може да предложи.

Тогава ви трябва “Наеми ме” страница. Поставете видна връзка на първата страница към “Наеми ме” страницата.

6. Покажете само уменията, които продавате

Това може да звучи прекалено общо, за да се споменава, но е грешка, която виждам в много портфолио сайтове.

Хората на свободна практика показват работа от доста сфери. Отправяте се към “За мен” страницата, само, за да откриете , че търсят работа в една от тези сфери. Те представят работата си суетно, вместо това да е полезен ресурс за потенциалните клиенти.

7. Разкажете историите, които потенциалните клиенти искат да чуят

Много е възможно да знаете повече за сферата, в която работите, отколкото вашите потенциални клиенти. Хората, които наемат уеб дизайнери, например, рядко са дизайнери. Те вероятно няма да оценят креативността в работата ви.

Поради тази причина, трябва да им разкажете за работата си. Без лъжи, разбира се – реални истории. Истории за резултати. Какво сте направили за клиент? Какви ползи е имал той от това?

Потенциалните клиенти са по-заинтересувани от историята, отколкото от работата. Винаги помнете, че вашата работа носи : повече трафик, повече печалба, повече продажби. Когато се фокусирате върху крайния резултат, вие се фокусирате върху това, което потенциалните клиенти наистина желаят.

8. Повече трафик = повече клиенти

Можете да насочвате потенциалните ви клиенти към вашето портфолио или пък да го направите така, че да го намират без ваша помощ. Някои от хората, които го намерят ще са потенциални клиенти. Набавете си достатъчно трафик, направете добро впечатление, а вашето портфолио ще се превърне в източник на работа.

Повече качествен трафик означава повече работа. Но създаването на популярен уебсайт изисква доста усилия. Не е задължително усилията да са наведнъж, а по-скоро постоянство през времето. За повечето успешни блогъри и уебмастъри това постоянство е по-скоро като хоби, отколкото като неприятна задача.

Като работещ на свободна практика, има няколко начина, за да направите сайта си полезен:

– Споделяне на вашите знания с други, работещи на свободна практика

– Обучавайки, начинаещи, работещи на свободна практика

– Показвайки вашата работа и работата, която харесвате

– Правейки полезни инструменти

– Споделяйки лични случки

Това са просто пет опции. Вероятно има още сто такива. Няма верни и грешни отговори, просто се придържайте към нещо, което харесвате. Така, удовлетворението ще го има винаги, дори, когато трафика го няма.

9. Добавете малка доза оптимизация за търсачки

Ако не искате да се занимавате със създаването на съдържание или привличане на входящи връзки, препоръчително е използването на оптимизация за търсачки. Някой от вас ще са запознати с оптимизацията за търсачки, но за тези, които не са – оптимизацията за търсачки помага на сайта ви да се класира по-напред за определени ключови думи.

Ако можете да оптимизирате сайта си, ще имате постоянен поток от таргетиран трафик без особена работа.

Само помнете, че не трябва да прекалявате. Ако няма много конкуренция, няколко споменавания на ключова дума ще са достатъчни.

Трафикът, който ще получите по този начин ще е от хора, които търсят да наемат някой като вас. Лесно е да се направи и наистина си заслужава.

Тази статия е преводна.
Оригиналът в Freelanceswitch.com

9 thoughts on “9 лесни стъпки за убийствено онлайн портфолио

 1. Pingback: 8 насоки за авторите в DevStorming.com | DevStorming.com

 2. Pingback: Най-четеното през Февруари 2009 | DevStorming.com

 3. ad-creative.net

  Моля, за конструктивна критика на портфолиото ни. Ако може да се аргументирате:)
  Цветова схема?
  Използваемост?
  SEO?
  Blagodarq:)

 4. Pingback: Най-четеното през Август 2009 | DevStorming.com

 5. Pingback: Най-четеното през Август 2009 | DevStorming.com

 6. John Front

  Това беше от голяма полза!
  Използвах съветите оттук за направата на един мой сайт където съм включил “наеми ме”.
  Което ми донесе голям успех и кинти.
  Мерси пак!

 7. ХРИСТИНА

  За направата на портфолио,плаща ли се някаква еднократна или месечна такса?

Comments are closed.