Разследват Google за манипулации

Има подозрения, че технологичният гигант Гугъл (Google) манипулира търсенето на интернет потребителите, злоупотребявайки с доминираща позиция.

Европейската комисия е изпратила до интернет оператори и рекламни агенции първите въпросници като част от разследването, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Писмата с искане на информация са изпратени преди Коледа, потвърди говорителката на ЕК Амелия Торес, потвърждавайки информация на в. “Фигаро”. Тя уточни, че това не е нищо ново и че при антитръстови разследвания е напълно обичайно да се изпращат въпросници до различни оператори на пазара.

В края на ноември ЕК започна официално разследване след жалби на доставчици на конкурентни услуги за търсене в интернет. Те обвиняват Гугъл, че дава предимство на собствените си услуги в ущърб на техните при платените и безплатни резултати от търсенето. Брюксел възнамерява също така да разгледа и дейността на интернет гиганта в сферата на рекламата в интернет.

Според “Фигаро” формулярите, изпратени от комисията, съдържат стотина въпроса и отговорите трябва да бъдат изпратени до 11 февруари.

Източник: IT.dir.bg