Microsoft: Firefox е двойно по-опасен от IE

Браузърът Mozilla Firefox е много по-опасен, отколкото Internet Explorer, твърдят представители на Microsoft в доклада „Анализ на уязвимостите на Internet Explorer и Firefox“ от 30 ноември 2007 г.

Авторът на доклада, директорът по стратегия на безопасността на Microsoft Джеф Джоунс сравнява количеството и степента на опасност на дупките в двата браузъра от момента на появата на Firefox през ноември 2004 г. За три години, в различните версии на Internet Explorer (IE) са открити 87 уязвимости, а във Firefox – 199. Ако се сравнят уязвимостите по степен на опасност, Огнената лисица е лидер по количество във всички категории.

Докладът естествено предизвика негативна реакция сред феновете на Mozilla. Главният идеолог на корпорацията Майк Шейвър нарече изследването на софтуерния гигант несъстоятелно, недоразвито и даже целенасочено вредно.

Източник: Pcworld.bg

2 thoughts on “Microsoft: Firefox е двойно по-опасен от IE

 1. NiKi

  Това заключение на Microsoft е изключително некоректно.
  Логично е в един open source порект като firefox да се откриват почвече грешки. Когато кодът е пред очите на стотиците хора занимаващите се с търсене на дупки в сигурността е напълно нормално броят на откритите грешки да е по-голям. На всеки здраво мислещ човек би му било ясно, че малкият брой открити грешки в IE не е заради това, че е по-сигурен браузър, а заради това че възможността да се надникне в кода липсва. Firefox e проект с широка публика, постоянно се откриват и поправят грешки. Броят на откритите и поправени грешки е по-скоро знак че се работи в тази посока.

  P.S. Нито съм фен на Firefox, нито мразя IE (е … изпитвaм “лек” негативизъм към IE6 :) ). Ползвам Opera

 2. Кирил Владимиров

  Смешно. Те нямат избор какво друго да кажат де, но все пак. Такива изказвания, на които само те си вярват…
  И на малките геймърчета е ясно че IE е с най-ниска степен на сигурност.
  И това не е само заради това че не е отворен код. Да вземем Операта. Много добър браузър, до преди няколко месеца беше затворен код, от тогава не съм се интересувал и незнам как стоят нещата, но сигурността на Опера е на едно много високо ниво ;)

Comments are closed.