ICANN ни отказа “бг” домейн

Международната организация за интернет имената и адресите ICANN отказа регистрация на символите „бг” за национален интернет адрес на кирилица, съобщи МТИТС.

Причина за оценката на независимите експерти е визуалната прилика на предложението със съществуващи адреси на латиница. Независимо от широката обществена подкрепа в България за „бг” като най-харесваното съчетание от букви на кирилица, при оценката е взето предвид, че интернет е световен ресурс и уникалността в него е най-важна, заявиха от министерството.

В края на 2009 година МТИТС публикува анкета за избор на име на интернет адреса на България на кирилица. Въпреки условието да бъдат предлагани алтернативни имена на „.бг”, тъй като тези символи може да не бъдат одобрени от ICANN, една трета от гласувалите са посочили точно това съчетание. Една четвърт избраха за свой фаворит символите „бгр”.

След отказа от ICANN, министерството ще стартира нова анкета за набиране на обществена подкрепа за име на интернет адрес на кирилица.

Процедурата за регистриране на интернет адреси на азбуки, различни от латиница пред ICANN, стартира официално на 16 ноември 2009 г. Държавната подкрепа е условие за участие в този процес.

На 19 февруари 2010 година МТИТС подаде заявката към ICANN за оценка на „бг”. Към нея бяха приложени писмо за подкрепа от Съвета по стандартизация на географските имена към Агенцията по геодезия, картография и кадастър и набор документи, с които да докажем подкрепата за стринга от българските интернет потребители. Представихме резултати от анкети, линкове към български интернет медии и писма за подкрепа от браншовите организации.

Източник: Technews.bg