Интернет не прави хората по-глупави

Интернет и уеб услугите не правят хората по-глупави, а дори могат да подобрят уменията за писане и четене, установи проучване на американския център Pew.
76% от анкетираните уеб специалисти са съгласни с твърдението, че през 2020 година използването на интернет ще подобри умствените способности на хората. Безпрецедентният достъп до огромни обеми информация ще направи по-умно човечеството, заключава изследването.
Николас Кар греши, като казва, че Google ще ни направи по-глупави. През 2008 г. известният американски писател публикува статия в The Atlantic, в която твърдеше, че технологиите на Google лишават хората от независимо мислене, припомнят от Pew.
65% от анкетираните приемат за вярно следното твърдение: „Към 2020 година ще стане ясно, че интернет е развил навиците за четене, писане и прилагане на знания“. Само 32% са обезпокоени, че мрежата може да влоши тези умения на хората.
Повечето участници в проучването се надяват интернет да остане такава, каквото е замислена от нейните създатели, а разпространението на информация онлайн и занапред да бъде относително свободно. Част от експертите обаче се опасяват, че мрежата ще премине под контрола на посреднически организации.
Въпросът за анонимността сериозно разделя анкетираните от Pew. 55% считат, че потребителите ще могат и през 2020-та да комуникират анонимно. 41% обаче са на мнение, че след 10 години подобна онлайн дейност рязко ще намалее.

Източник: Technews.bg