Геолози слухтят в Twitter за постове за трусове

Ето един любопитен и доста показателен пример как науката може да извлече ползи от модерно онлайн явление като социалните мрежи: учените от американския Институт за геоложки изследвания са решили да наблюдават популярния микро-блог сайт Twitter за публикации относно земетресения.

Естествено, най-важната част от техния мониторинг ще бъде във времето точно след появата на земетресение някъде из страната. „Хората обичат да туитват след земетресение“, казва сеизмологът Пол Ърл.

Обикновено е налице известен интервал от време между момента на земетресението и времето, когато сеизмолозите могат официално да съобщят конкретни данни за събитието. Това е времето, в което те анализират наличните данни от сеизмичните станции.

През този период на тишина в информационното пространство хората искат да чуят подробности, но такива все още няма. Е, именно в този интервал от време учените ще следят многобройните постове в Twitter относно всяко конкретно земетресение. Така те ще очертават първоначална „картина“ на труса, къде как е почувстван, какви са щетите.

Прототипната система, която учените са разработили, вече работи и агрегира туитове на база на наличието на ключовата дума „земетресение“ и нейния аналог на всички различни езици. След това системата изпраща мейл със списък на градовете, откъдето са публикувани туитовете, както и какво се казва в тях.

Източник: Technews.bg