Най-добро време за работа

nai-dobro-vreme-za-rabota

В момента, в който пиша тези думи, часът е едва 5:00 сутринта и в момента всички останали в къщата спят. Всичко е спокойно и тихо, никакъв звук, нищо, което може да ме разсее от работа по проектите си.

За мен това е идеалното време за писане!

Когато ние пишем всъщност ние разговораряме и с глас, намиращ се дълбоко в нашите глави, и след това предаваме този текст върху лист хартия(или в нашият случай върху компютъра). Колкото повече други звуци има около нас, то толкова по-трудно ни е да чуем гласа вътре в нас.

Затова предпочитам да пиша през сутринта, когато всички спят, няма шум и от коли, дори и петлите не са се пробудили. Благодарение на всичко това много ясно мога да се концентрирам върху проекта си.

Защо да работим върху проектите си рано?

Това, което ще изложа като доводи работи за мен. Разбирам, че не всеки може да става толкова рано за по-продължителен период от време. Освен това за някои от Вас може би е по-приятно да работи, когато около него има поне малко шум. Затова тези от Вас ще трябва да намерят точното време за работа сами!

Някои причини заради които ставането рано ми помага!

Тихо е! За мен това е доста важно. Няма хора, които да ме разсейват, освен това никой не ме търси по скайпа или пък по ICQ. Друга важна подробност е че обикновено при мен следобяд се получават доста проблеми и трябва да ставам по-често от компютъра. А сутринта никой не може да ме накара да отида да платя някаква сметка, примерно!

Няколко съвета за това как да се събудите толкова рано!

Искате да работите сутринта… но Ви е трудно да станете толкова рано? Ще видя как мога да Ви помогна.

Не прекалявайте –  Изчислете кога трябва да станете. Примерно ако в 8 отивате на работа, станете в 4-5 часа. Така ще имате цели два часа, което да отделите само за проекта си. След това имате време да се подготвите и да отидете на работа. Няма смисъл да се опитвате да станете в 3 часа и да не можете да различите буквите по клавиатурата.

Знайте върху какво ще работите – Определете темите върху които ще пишете още от вечерта. Също така можете да нахвърлите няколко идеи в главата си, за да Ви е още по-лесно.

Загрейте – Да! Добра идея е да “загрявате” поне в началото, когато все още нито тялото, нито мозъкът Ви е свикнал със ставането толкова рано. Примерно, ако ще пишете някакви статии, преди това отделете 10 минути да напишете няколко мнения в любимия форум. Или пък просто отделете 5 минути и пишете каквото Ви дойде на ум.

Проучете предварително – Би било добре, ако Ви трябва да намерите някаква второстепенна информация, да потърсите за нея предварително. Обикновено WikiPedia е достатъчна.

Изключете интернета си – Именно тази стъпка подобрява производителноста Ви няколко пъти. Веднъж след като сте го изключилите обръщате внимание единствено и само върху проекта си. Изключително полезно е.

Вземете си нещо за пиене – Аз съм си изградил навик всяка сутрин да пия една чаша топло мляко. Без него просто деня ми не е пълноценен. То помага да се събудите, а освен това е и полезен.

Наградете се – След един час работа дайте си някаква награда. Примерно можете да отворите интернета си и да проверите е-мейла или пък да хапнете нещо. Това ще ви даде мотивацията да продължите да пишете, докато свършите работата си.

Кога на Вас Ви е най-удобно да работите и защо?

Надявам се, че тази статия Ви е харесала. Работи за почти всеки вид професия, но тъй като се занимавам главно с писане то примерите са свързани с това. Ако случайно отделяте доста време за писане на статии,книги и т.н то би било добра идея да отскочите до блога за писането!

4 thoughts on “Най-добро време за работа

 1. Емил Маджирски

  Доста полезна информация и при това вярна! Благодаря.
  Аз съм свикнал да ставам рано сутрин, независимо в колко съм си легнал и действително е по – добре. :)

 2. калин

  вярваш или не аз бачкам по същия начин, обичам тишината рано сутрин

 3. Маритн Маринов

  При мен най-продуктивни са летните дни сутрин от към 6-7 до 11-12… Доста приятна обстановка. Тихо е, слънцето изгрява навън (ако е хубаво времето) и си гледаш разни хубави пейзажи. Като цяло някак си е много бодра обстановката.

Comments are closed.