deviantART – където изкуството има приложение

deviantart лого deviantART е международно онлайн общество. Проекта стартира на 7 август 2000 година, а автори са Scott Jarkoff, Matthew Stephens, Angelo Sotira и други.

deviantART цели да предостави място на всеки артист, фотограф, писател или фен на Flash да покаже и обсъжда неговата работа с другите. Също така събира едно общество от сходно мислещи личности като се посещава от 1,5 милиона души всеки ден, които преглеждат средно по 35 милиона страници. Към октомври 2007, сайтът има 5,7 милиона потребители, над 44 милиона творби и повече от 60,000 нови попълнения всеки ден.

deviantART предлага много форми на креативно изразяване организирани в категории. Работите включват фотография, дигитално изкуство, традиционно изкуство, литература, кожи(skins) за програми. Сайтът също включва и ресурси за сваляне – уроци и сток фотографии.

Прякори на авторите в сайта:

 • Scott Jarkoff a.k.a. jark
 • Matt Stephens a.k.a. matteo
 • Angelo Sotira a.k.a. spyed

Термини използвани в сайта:

 • dA – съкращение от името на сайта, срещат се и devART и dART
 • Deviant – потребител на deviantART
 • Deviation – творба, качена от потребител на сайта
 • Scrap – незавършена творба
 • dAmn – система за съобщения на deviantART

deviantart

Възможности на сайта:

 • Всеки потребител получава профил с адрес от вида username.deviantart.com, където username е вашето потребителско име. Всеки профил има специално място, предназначено за “Интересна творба” (featured deviantion), журнал (подобно на блог) и други.
 • Всеки потребител може да добавя други потребители като “приятели” и да следи новите им творби. Всички регистрирани потребители могат да си пишат бележки (notes) помежду си.
 • Платен абонамент – предоставя допълнителни опции в сайта, които значително улесняват разглеждането му и работата с него.
 • deviantART Shop – тук потребителите с Prints account могат да продават своите творби.
 • и много други

Сайтът постоянно расте. В момента сайтът е в петата си версия, която стартира на 7 август 2006 (шестата годишнина на сайта). Няма информация кога ще излезе версия 6.

Моят личен профил: stankoff @ deviantART
deviantART – където изкуството има приложение

Информация: Wikipedia

11 thoughts on “deviantART – където изкуството има приложение

 1. петър

  Deviantart е една от най-добрите социални мрежи изобщо. Заложени са супер добри social елементи, там не просто публикуваш работата си, получаваш яко feedback. има наистина много добри неща в сайта, за съжаление повечето работи са шит.

 2. ducklin-th

  DeviantArt е най-якото общество, което съм намирал в Интернет. Страшно много посетители ежедневно, за съжаление повечето бълват гадни подобия на рисунки, но пък политиката на сайта е да дава свобода изказа.
  me @ DA: http://ducklin-th.deviantart.com

 3. pumuckl

  Съгласна съм с вас :о) Предпочитам този сайт пред алтернативите му (може би и заради интересите ми), примерно като myspace а моята страничка е http://pumuckl.deviantart.com/

 4. jojokyra

  Сайта е направен на принципа “ще ти покажа мойто, покажи си и твойто” и е изцяло бъзикня, няма каквото и да е общо с изкуство.(сигурно заради това и името е с удебелено ART) Хора които постват нещо смислено биват подминавани, защото хиляди непълнолетни се радват на розово пони или покемон без гащи :)
  И въпреки всичко доста приятно може да си прекараш времето със сайта :D
  Моята мутра: http://jojokyra.deviantart.com/

 5. Cveti

  Ами..какво да кажа?Мн яко място и то с много хубаво изкуство,но и аз съм една от онези шитъри,на който “изкуството” не струва….А цял живот ми се иска да рисувам хубаво :( Гадните ми подобия на рисунки-имам цели 70 рисунки а едва едва хващам 5,500 pageviews.Иначе супер сайтче,всеки ден влизам…За тия дето искат да ми видят миризливите розови понита и покемони без гащи+тъп комикс на котки дето аз си измислям,елате тук http://kekerica1.deviantart.com/

 6. pavel3

  В DEVIANART съм най-вече за да видя мнението на хората. Да разбера какво мислят за нещата ми и да разбера тяхната преценка. Оставям се на оценката им независимо дали са професионалисти, аматьори или крадци на идеи :) Там от всеки научаваш по нещо за себе си и нещата си, било то с коментар или като брой цъквания на моя идея :) Не съм от хората, които си харесват нещата и се възхищавам от собствената си работа!!! Това е масова публика и те оценява обективно и субективно, но има полза и от двете. Аз съм доволен :):):)

 7. Nevena

  Е как мога да се регистрирам…или ……да стана член …..или както там се нарича…Не съм мн на “ти” с компютри,сайтове,блогове…не съм и художник.Но съм ценител на всякакъв вид изкуства и бих искала да имам достъп до Вас!Много моля някой да подскаже!!!

Comments are closed.