Internet Explorer и W3C стандартите

Firefox eat Interent ExplorerНаскоро реших да променя дизайна на cloxy.com, като го доближа до Web 2.0. Наш дизайнер направи дизайна в PSD формат, а аз се захванах със задачата да го нарежа според W3C стандартите и максимално оптимизиран за търсачките.

Като за начало трябваше да избера формат в който ще са снимките. Двете алтернативи бяха PNG и GIF, защото само те поддържат прозрачността, която ми бе необходима. Поразрових се малко в Google и разбрах, че PNG е безплатен и стандартизиран формат.

PNG е единствения признат от W3C формат, който освен това предлага и отлично качество с добра компресия. Естествено се спрях на него и започнах да си отрязвам картинките, които ми трябваха в този формат.

По време на създаването на шаблона тествах сайта на следните браузъри: Firefox, IE6, IE7, Opera и Safari. Най-стабилни се оказаха Firefox и Safari, като втория е в бета версия за Windows и малките грешки са му простени. Под Firefox този път нямах никакви проблеми и не срещнах бъгове.

Opera ме разочарова малко, защото имаше проблеми с динамичните части и се получаваха сякаш препълвания на някакви вътрешни буфери. Някои неща понякога вървяха, понякога не. Общо взето бъгове там, където нещо трябваше да реагира при докосване.

И естествено най-големият кошмар настъпваше, когато трябваше да се тества шаблонът на Internet Explorer. Трудно е да бъдат изброени всичките нелогични бъгове, с които трябваше да се справя, затова няма да го правя, поне не сега.

Най-голямо впечатление ми направи обаче поддръжката на PNG графика от браузъра IE. От една страна под старата версия прозрачността не се изпълнява. От друга – във всички версии цветовете на картинките в този формат не съответстват и са коренно различни.

Започнах да получавам препоръки от приятели “направи графиките GIF”, “тук трябва да се направи един hack за IE”, “за IE трябва да добавиш този код, за да върви това” и т.н. А аз си пиша всичко във валиден XHTML 1.0, CSS и използвам стандартизирания формат PNG!

Естествено не си направих труда да се съобразявам с браузър, който не се съобразява със световните стандарти. Не сложих и нито ред излишен код в сайта си, за да подкарам нещо си под Internet Explorer. Не мисля, че е редно да се съобразявам с нещо, което не се съобразява с нищо.

Странно ми е това, че някои хора препоръчват този браузър без да имат никакъв опит в създаването на сайтове. Съдят за нещата по външния им вид. Имат ли си те представа колко е трудно, когато нещо върви навсякъде, но не и под IE да го промениш така, че да не се промени в другите браузъри?

И въпреки всичко, когато правя сайт за клиент аз се стремя да върви еднакво навсякъде, защото това е за сметка на моята репутация. За един сериозен сайт, който трябва да запази определена функционалност е немислимо да се криви под различните браузъри.

Този браузър съществува и има поддръжници, защото програмистите се съобразяват с него и именно затова сайтовете изглеждат прилично на него. Получава се парадокс – програмистите го мразят, но индиректно го поддържат, съобразявайки се с него.

Нямам нищо против браузъра Internet Explorer и Microsoft. Просто представям факти от собствения си опит и от гледище на W3C стандартизацията. В момента състоянието на cloxy.com под IE6 е плачевно. В новата версия IE7 нещата са по-добре, но има много за до усъвършенстване.

19 thoughts on “Internet Explorer и W3C стандартите

 1. Иво Станков

  Разбирам те. И аз доста често псувам IE и макар, че се занимавам с xhtml/css код вече 4та година, все още срещам проблеми в различни браузъри… Но все пак, като гледам, не е проблем да се направи еднаква версия на cloxy.com за IE, FF etc… Пиши ми на мейла, ако искаш повече инфо ;)

 2. katsarov

  Точно преди 2 дни писах една подобна статия и се опитвах да убедя колкото се може повече хора да използват Firefox… Един господин ми каза, че ме било мързел да чета декументацията и заради това той трябвало да си смени браузъра… 0.о

  // Бтв: това може да ви е полезно Web browser standards support

 3. Мартин Маринов

  Това добиче IE го мразя от нз си къде. Не си единствения, който е имал този проблем и мисля е крайно време чичко Бил да се осъзнае малко.

 4. Калоян Йорданов

  На всички нас е ясно, че IE не се съобразява с никакви човешки стандарти. Но поради факта, че IE6 е вграден в Win XP (IE7 във Vista) и това, че все още 64% от ПОТРЕБИТЕЛИТЕ (подчертавам ПОТРЕБИТЕЛИ) използват IE (защото не могат да си свалят и/или инсталират Firefox) мога спокойно да кажа, уважаеми колеги, че ще продължаваме да си блъскаме още дълго главите за драгите ни клиенти по съвместимостта в различните browser-и…

 5. yMladenov

  Поздравления за статията! Накара ме да си спомня, че и аз не се съобразявах със IE докато не започнах да гоня само резултати. Естествено, оттам започнах да нарушавам и стандартите. Трябва да осъдят Microsoft, че налагат такава абсурдна форма на монопол над стандартите и www потреблението!

  Наистина, не е проблем да се направи един stylesheet за IE. Само, че ще трябва да си експортваш изображенията от PS на ново.

  Поздрави

 6. xotspot.com

  С нетърпение очаквам излизането на Firefox 3, който ще бъде най-добрият браузер правен някога.

 7. Стийв

  Оххх !
  Много ми хареса израза ти “Не мисля, че е редно да се съобразявам с нещо, което не се съобразява с нищо.”
  Браво ! Аз съм човек, занимаващ се с качването на готов дизайн на сайта или по-точно – занимавам се с нацепването, css-a и html-a. При всеки нов дизайн срещам абсолютно различни проблеми и то винаги са свързани с IE. Особедно сега, когато трябва да се съобразявам и 5,6 и на всичкото отгоре и 7. Решението е просто, но изисква много време – прави се скрипт, който вижда с кой browser си и зарежда определения css… Въпроса, е защо да се правят такива неща, след като Microsoft не зачитат световните стандарти, на които се пишат сайтове ?

  Поздрави

 8. nubizus

  Момчета, много насериозно се вземате.:))
  Вземете по насериозно да прочетете някой неща за бокс модела при различните браузъри.
  Въпреки че има проблеми в ИЕ, не бива да се пуска сайт с дизайн неоптимизиран за него.
  Най-бегъл поглед върху статистиката за посещения
  на който и да било сайт ще ви докаже това.

 9. Стийв

  Прав си за това, че не трябва да се пуска сайт, който не е оптимизиран за IE. Това автоматично кара посетителя да спре да посещава сайта :)
  Но истината, е че има невероятни ТЪПИЗМИ свързани с IE, които са толкова нереални, че …. си е *бало майката. Поне се радвам, че IE 7 няма толкова големи идиотщини както при IE 6 SP1 и IE 6 SP 2…

 10. Stilgar

  Molia niakoi da mi obiasni s kakuv akul pliuete browsera koito vi hrani? 64%? Greshka 75% (vupkrei che v bg e po-maluk procenta).

  Standarti kazvate. Kogato sa napisani standartite cifrite sa bili oshte po-grubi. Nad 90% IE.

  Ta siadat niakakvi golemi glavi i napisvat “standarti” koito predstavete si sa razlichni ot tova koeto polzvat 90% ot potrebitelite.

  Emi i az da sum Microsoft i az shte im kaja da se zastreliat. Opredeleno moje da se pusne site koito ne vurvi pod Firefox (za drugite puk da ne govorim), no site deto ne vurvi pod IE? HA!

  Za men standarta e IE i drugite ne se suobraziavat s nego. Tui che niakoi si tam kaluf se provuzglasil za avtor na standarti men ne me interesuva. Standarta e tova koeto polzva pazara.

 11. Стийв

  Не си прав :)
  Стандарта е това, което е най-добро и се ползва най-много. IE не е най-добро. Никога няма да бъде. Бъкан е с бъгове ;)
  Има някои неща, които са много зле направени пък и още не поддържа javascript 1.6 !?

 12. Pingback: Как да се справите със старите браузъри

 13. peter

  В момента го гледам под IE 7, и е 1:1 с FF, може би в крайна сметка някой се е съобразил с IE

 14. Стийв

  Здравей Петър,
  В новата версия на IE (7) има известни подобрения по отношение на CSS, но са много далеч в материяла с JavaScript и CSS като цяло. Напредък има вярно е и не го отричам, но има много безумни неща, които трябва да се оправят. Най-гадното, е че има огромна разлика между IE7 и IE6.

  Поздрави ;)

 15. Васил Тошков

  Не съм се съобразявал с IE, просто под седма версия по начало си вървеше по-добре. Изкривени са само цветовете на PNG-тата.

  Под шеста версия си е същото мазало, с което се гордея :)

 16. Статко

  Айде да не избързваме. FF2 също има яко бъгове и не имплементира напълно W3C стандартите. Едва във версия 3 ги покрива напълно.
  С двойката всичко различно от информационна страница е свързано с мъки и трудности и пак ще ти трябват хакове. А и навремето IE6 беше браузъра с най-добра поддръжка на стандартите. Вярно, „навремето” беше преди 6 години, но все пак – другите къде дремаха, та да може шестицата да завладее дял от 95%?

Comments are closed.