7 Неща, Които Уеб Дизайнерите Мразят Да Чуват от Клиенти

дизайнер

Едно от трудните неща да си уеб дизайнер е справянето с клиенти, които просто “не схващат”. В тази статия ще разгледаме 7 фрази, които често правят работата на уеб дизайнерите трудна.

1. “Бюджетът ми е малък и сайта трябва да стане възможно най-евтино

Една от най-трудните ситуации е, когато клиентът не оценява стойността на услугата, която предлагате. Уеб дизайнерите също трябва да се изхранват и ако бюджетът за проекта е малък, в много от случаите е по-добре да подминете проекта, защото от такива проекти може да загубите повече, отколкото да спечелите.

2. “Вероятно мога да го свърша и сам, но…

Класически случай, в който клиентът си мисли нещо от рода на “след като мога да го свърша и сам, не би трябвало да плащам скъпо”. Това се отнася за хора (клиенти), които са начинаещи уеб дизайнери или по някакъв начин са свързани с дизайна и имат самочувствието да разбират от тази сфера.

3. “Леко е скучно… трябва му малко повече чувство“.

Тази реплика може да се отнася до въртящо се лого, ярко розов мигащ текст или лимонено зелен фон. Но за каквото и да се отнася, едва ли клиентът си мисли за ‘дребни’ промени, с които да се ‘съживи’ дизайна. Най-често следват изисквания, които нарушават визуалните елементи и убиват хармоята на вашия уеб дизайн.

4. “О, и между другото, това ще ми трябва коднато за блог“.

Един от кошмарите на уеб дизайнера е увеличаването на задачите по време на работата по проекта. Ако не сте се съгласявали за стартиране на блог или изграждането на WordPress тема, това е увеличаване на задачите. Въпреки, че е досадно да ти казват да свършиш нещо, за което не си се съгласил, трябва да разберем, че клиент без технически познания си няма идея какво се изисква, за да се превърне един дизайн в блог тема и най-вероятно не знае, че програмирането не е стандартна работа за един уеб дизайнер.

5. “Не искам да работим така… искам по моя начин“.

Тъкмо започвате проект, обсъждате началните детайли и в момента, в който започвате да обяснявате на клиента как правите бизнес, той иска да го правите по неговия начин. Приемете дребните неща, това ще изгради по-добра връзка между вас и ще покаже, че сте склонен към компромиси. Но не трябва да позволявате на клиента да ви обърква собствения начин за правене на бизнес.

6. “Имам нужда от уебсайт идентичен с [примерен уебсайт]. Трябва да функционира точно като него“.

Клиенти, които искат да копирате друг уебсайт дизайн се срещат повече отколкото би трябвало. Бъдете предпазливи: не искате да нарушите нечии правила за копиране. Има голяма разлика между изграждането на уебсайт, който е да реална конкуренция и това да прекопираш цял уебсайт. Когато правите уебсайт за стартиращ бизнес е добре да огледате сайтовете на конкуренцията и да намерите неща, които могат да се подобрят, но никога не трябва да копирате директно.

7. “Това ми трябваше за преди няколко седмици. Кога ще може да е готово?

Много клиенти си мислят, че те са единствения ви клиент и приоритет. Ако работите и по други неща, няма смисъл да давате крайни срокове, които не може да изпълните. Не трябва да изоставате по сегашните си проекти, само за да вземете друг проект, защото в дългосрочен план всички губят.

Оригинал: 7 Things Web Designers Hate Hearing from Clients

3 thoughts on “7 Неща, Които Уеб Дизайнерите Мразят Да Чуват от Клиенти

 1. Васил Тошков

  Просто не мога да опиша колко е вярно всичко това. Сблъсквал съм се с всички видове изцепки. Най-честите случаи са клиентът да иска по-добра цена за дизайна и това да иска някакви абсурдни подобрения по “освежаване”. Не съм уеб дизайнер, но работя с дизайнери и знам какво им е. Но докато има фирми, които предлагат сайт+”дизайн”+”SEO” за 200 лева, няма как клиентите да бъдат образовани.

 2. баце Коко

  Аз ги давам по 16.50 сайтовете :)
  Фирма “Елате при баце Коко” – Банички некролози, уеб дизайн.

 3. Бахар Мустафа

  Аз разбирам тези които правят сайтове за 200 лева – но според мен те трябва ясно да кажат, че предлагат инсталиране на WP с тема примерно и слагат SEO плъгин за WP… Ето това според мен е работа за 200 лева и то при положение, че дизайна не трябва да го правиш от нищо, а да настроиш готова тема.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.