Facebook подобрява паметта, Twitter обратното

Изследване, проведено от доктор Трейси Алоуей от University of Stirling в Шотландия показва, че използването на такива социални мрежи, като Facebook може да подобри човешката памет, докато YouTube и Twitter водят до противоположни резултати.

Функцията на работната памет се заключава в способността за временно съхраняване и манипулиране на информацията. В своите изследвания г-жа Алоуей се занимава с изучаването на работната памет и предполага, че тя е повече свързана с развитието на човека, отколкото показателят IQ.

Трейси Алоуей твърди, че стратегическите игри, стимулиращи задържането на паметта в минали събития или планиране на бъдещи, например Total War, помагат да се подобри работната памет. Паметта се развива и при решаването на судоку, както и с общуването с приятели във Facebook.

В същото време, такива ресурси като Twitter и YouTube не стимулират развитието на работната памет. В Twitter потребителят постоянно получава голямо количество концентрирана информация, която почти не трябва да се обработва, в резултат на което вниманието на мозъка спада и в него пр

Източник: Pcworld.bg