SEO оптимизация – изграждане на метатагове

Реших да публикувам една SEO статия в малко “ретро” стил. Много хора се интересуват от мататаговете за търсачки, въпреки че аз и повечето SEO оптимизатори не използваме вече такива. Според мен единствено метатагът description има смисъл, но той е повече за потребителите, отколкото за търсачките. Още мои статии за SEO може да прочетете в моя блог за SEO.

Мета таговете. Много хора им отдават прекалено голямо значение. В действителност, те са просто едно допълнение – обобщение на съдържанието на сайта. Не е гаранция, че сайт с добре оформени метатагове ще надмине такъв без такива. Напротив, често се случва обратното. Просто търсачките са създадени да анализират текстовото съдържание. Ако в съответния таг има думи, които не се съдържат в съответната страница, търсачката изобщо няма да им обърне внимание.

Най-важният таг безспорно е <title></title>. Заглавието е елементът, на който търсачките отдават най-голямо значение. Това е и първото нещо, което потребителят вижда, преди да влезе в сайта. Никой не би кликнал на връзка, озаглавена “Untitled Document”. Заглавието трябва да съдържа колкото се може повече ключови думи, оформени като смислено изречение. Много е важно да се избягват двусмислени думи и изрази, които биха дали неочаквани резултати. Дължината на заглавието не трябва да надвишава 60 символа. Оптималната конфигурация е от 6 до 10 думи.

Има още много тагове, които дават на търсачките допълнителна информация за страницата. Само три от тях могат да бъдат определени като относително важни. Останалите постоянно се изменят с времето. Голяма част от тях вече са отпаднали. На тях няма да се спираме в тази статия. Само един таг влиза в стандартния HTML език и това е <title></title>. Ако пренебрегнете останалите, постарайте се той да съдържа всички ключови думи и изрази. Трябва да е оптимизиран и за хората, и за търсачките.

Тагът за описанието е <meta name="description" content="">. Като атрибут се изписва кратко описание на извършваната от сайта дейност. Повечето търсачки не обръщат внимание на ключовите думи в този таг, затова може спокойно да опишете страницата си. Тук целта е да грабнете вниманието на потребителя, а не на търсачката. Препоръчителната дължина на описанието е от 12 до 20 думи, не повече от 150 символа. Ограничете използването на ключови думи и изрази, защото няма особен смисъл, а може да объркате потребителя от SEO.

Ключовите думи се поставят в таг <meta name="keywords" content="">. Важно е да се използват не само думи, но и изрази, които би написал потребителят в търсачката. Отделните елементи трябва да са разделени със запетая и интервал. Думите и изразите задължително трябва да се съдържат в съответната страница. В противен случай изписването им е напълно безсмислено. Оптималната дължина на атрибута е от 30 до 40 думи. Поради злоупотреби много търсачки вече не четат този таг. Други игнорират заявката, ако е над 1024 символа. Аз лично вече не го използвам изобщо.

Важно е при създаването на тагове, да се избягва използването на специални знаци и излишна информация. Включването на много ключови думи, например, би довело до спад на приоритета на по-важните от тях. По-добре малко, но качествено. Излишната информация би объркала търсачките. Може да бъдете отхвърлени от класацията. Съществува риск и търсещият да се почувства излъган. Всичко трябва да е в норми и оптимални стойности.

Крайният резултат трябва да изглежда примерно така:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
<title>Заглавие на Страницата</title>
<meta name="description" content="Описание на Страницата" />
<meta name="keywords" content="ключови думи, дума1, дума2, дума3" />

Добре е да изработите сходни, но различаващи се тагове за всяка страница от сайта. Проверете дали ключовите думи се съдържат в съответната страница. Уверете се, че няма излишни такива. Добре е тези думи да са в началото на текстовото съдържание. Така значително се вдига приоритетът им. Повтарянето на дадена дума в тага ще вдигне приоритета й, но не повече от един път. Може да се получи обратен ефект. Слагайте ключовите думи колкото се може по-близо една до друга в текста към страницата.

4 thoughts on “SEO оптимизация – изграждане на метатагове

 1. Явор

  Имам няколко забележки към този текст.
  Първата й най-основна е, че title-а се нарича META таг, при положение, че той очевидно не е. И това е наистина важно защото всичко, което е вярно за МЕТА таговете не е вярно за title тага и обратното.

  Не е споменато никъде, че description тага всъщност много често се визуализира под линка в списъка на намереното на търсачките и всъщност е добра идея и вътре да има ключови думи (не просто наблъскани,а в добре подредени 1-2 кратки изречения) защото търсачките маркират в BOLD това всяка дума, която присъства в дескрипшъна, което дава допълнителна сигурност на потребителя че е намерил това, което търси.

  Има и други МЕТА тагове, които в една или друга ситуация може да се окажат важни не толкова за оптимизирнето колкото за други неща, но keywords определено не е от тях.

 2. Васил Тошков

  @Явор – Благодаря ти за доброто допълнение! Просто бях забравил да спомена за тези неща. Не съм си и помислял, че title е към метатаговете, просто не е уточнено много добре в текста и наистина поражда двусмислия.

 3. Веселин

  Хубава статия. Всъщност meta таговете са нещо колкото полезно толкова и негативно, според зависи от изпълнението. За keywords мога да кажа, че спокойно може да го пропускате, няма да изгубите нищо кой знае какво. Но дескрипшъна според мен все още е задължителен, ако ще се старете да направите максимално добро впечатление на робота. И като се има на предвид, че доста често се визуализира в SERP може да убиете конкуренцията с много привлекателен дискрипшън, който да е за хората, а не за търсачките и задължително да е интересен и привлекателен, което определени ще ви качи посещенията. Като същото важи и за тайтъла, но пък според мен тайтълите трябва да се правят колкото за търсачките, толкова и за потребителите, защото все пак, това е линкът който посетителите ви натискат когато влизат в сайта ви от Гугъл. Но и трите “инструмента” могат да ви навредят, ако ги насилите прекалено много. Аз лично съм ял наказание за спамърски тайтъл и дескрипшън, така че имайте едно на ум ;-)

 4. Вальо

  Напълно съм съгласен с Явор, ще добавя само, че това за keywords таг-а е пълна глупост според мен. Точно този таг ти дава възможността да изкараш най-важните за сайта ти ключови думи и да акцентираш върху тях, да ги подчертаеш за “очите” на бота.
  Предпочитам да си сложа keywords таг и да покажа на бота за кои ключови думи и фрази искам да ме класира по-добре, отколкото да прихване някакви произволни думи от страницата и после ходи гони дивото… Още един елементарен пример, че keywords таг-а е полезен и препоръчителен – всички SEO плъгини за WP ползват този таг! Мета таговете са създадени именно да те бутат напред, а не за да те дърпат назад. Това е моето мнение. Аз ще продължа да си слагам keywords таг ;]

Comments are closed.