Category Archives: Уеб 2.0

Delicious с нов собственик

Създателите на YouTube, Чад Хърли и Стив Чен са закупили услугата за отметки Delicious от Yahoo, но цената не беше оповестена. Двамата ще включат Delicious към новата си компания Avos. Те твърдят, че искат да разширят услугата и тяхната визия за услугата е да създадат „най-добрата услуга за откриване на информация“ в Интернет. Тяхната цел вероятно е доста различнa от това, което искаха да постигнат от Yahoo, когато купиха Delicious. Покупката ще бъде завършена през юли.

Хърли и Чен в момента работят в AVOS, която описват като „нова Интернет компания“ и според двамата собственика, услугата за отметки e попаднала в правилните ръце.

Continue reading

WordPress 3.1.2 излезе

WordPress 3.1.2 и се появи, за да оправи проблеми в сигурността на предните версии. Тази версия оправя проблем, при който потребители с ниво Contributor неправилно да публикуват статии. Проблемът е бил открит от член на екипа по сигурност – Andrew Nacin, заедно с Benjamin Balter. Ъпдейтът е препоръчителен, особено ако позволявате регистрацията на потребители с ниво Contributor.

Изтеглете WordPress 3.1.2 или обновете инсталацията си през администраторския панел.

Facebook е сред най-опасните сайтове в момента

Началото на 2011 г. доказа, че огромният интерес на потребителите към социалната мрежа Facebook привлича като магнит киберпрестъпниците към сайта. В рамките на броени дни бяха разпространени няколко вируса през Facebook, превръщайки социалната мрежа в един от най-опасните сайтове в света в момента.

Сред тях са червеите Win32/Yimfoca.AA и Win32/Fbphotofake, като именно Facebook помогна на първия от тях да влезе в класацията на 10-те най-разпространени вируси в много европейски държави само за няколко седмици след пускането му на свобода, по данни на лабораторията ThreatSense.Net на ESET. Червеят се разпространява основно през чата на Facebook.

Fbphotofake залага на друг вид разпространение – чрез лични съобщения, отново през Facebook. Самият той не е опасен, но служи като проводник за други заплахи и се разпространява още през програми като Skype, MSN или Yahoo Messenger.

Yimfoca може да свали без знанието на потребителя дори фалшив антивирусен софтуер, да промени настройките, свързани със сигурността на компютъра и да изключи защитната стена (firewall) на Windows Firewall. Основното действие на Fbphotofake е разпространение на Facebook спам.

Освен за разпространение на червеи, Facebook се използва все по-често и за разпращане на добре познатите “нигерийски” спам съобщения. Това е стандартна атака, с малко допълнение под формата на емоция от страна на потребителя. Съветът към потребителите е винаги да проверяват самоличността на изпращача на съобщението, както и съдържанието на самото съобщение.

Част от проблема е, че Facebook културата противоречи на всички правила за сигурност, което я превръща в изпитание за всички професионалисти от бранша, коментираха от ESET.

Източник: technews.bg

Facebook стана на седем години

Днес се отбелязват седем години от началото на Facebook. През 2004 година, Марк Зукърбърг стартира социалната мрежа от стаята си в общежитието към Харвард. За по-малко от десетилетие, Facebook става най-популярната социална мрежа в света с над 500 милиона регистрирани потребители, а инвестициите в нея са на стойност от над 50 милиарда щатски долара. Заедно с Google, това са двата най-популярни сайта в момента.

Facebook повлия и на филмовата индустрия. В почти всеки филм се използва изрази от рода на “Facebook me”, а през миналата година дори се появи филм, който проследява създаването и развитието на Facebook. Филмът се казва “The Social Network”. Той също така е номиниран и за 9 награди „Оскар”.

Във Facebook се появи поздравително писмо към всички потребители, като от компанията благодарят на всички потребители по света, които използват социалната мрежа. Те също така споделят, че не са си представяли до каква степен ще се развие мрежата, като това ги вдъхновява да предоставят услуги, които да направят връзката между хората още по-лесна.

От социалната мрежа честитят и на всички 1.5 милиона регистрирани потребители, които имат рожден ден на днешната дата.

Източник: kaldata.com

Този пост е спонсориран от Dell Inspiron N5030

Facebook опитал да купи Twitter за 500 милиона

Социалната мрежа Facebook е получила отказ от Twitter за закупуването му на стойност 500 милиона долара през 2008 година, съобщава news.bg.

По думите на съоснователя на сайта Биз Стоун Twitter искал да стане не просто популярен сайт, а стабилен бизнес вместо да бъде закупен от друга компания. “Създадохме нещо, което е стойностно за хората. Но все още не сме създали бизнес от това и наистина искахме да направим това”, каза още той.

Според данните главният изпълнителен директор и съосновател на Facebook Марк Зукърбърг предложил акции на стойност половин милиард долара за Twitter. Но според Стоун популярният социален сайт не притежавал това, което тримата създатели на Twitter – Стоун, Евън Уилямс и Джак Дорси – искали.

Изданието допълва, че повече от 4 години след създаването си сайтът за микроблогинг все още не реализира печалба. В средата на декември оттам обявиха, че са получили голяма сума средства от група инвеститори, която доведе до определяне на пазарната му цена на 3.7 милиарда долара.

Създаден през 2006 година за обмен на съобщения, не по-дълги от 140 знака, Twitter има 175 милиона регистрирани потребители към 1 ноември 2010 година и е предал 25 милиарда “туийта” за годината.

Близо 95 милиона съобщения дневно са изпращани през сайта.

Източник: Kaldata.com