Category Archives: Инструменти

Mozilla губи доверие в тестовете за браузъри

Mozilla, разработчикът на Firefox, критикува тестовете за оценка на производителността на браузърите. В своя блог компанията назовава два важни проблема на бенчмаркове от рода на Talos, Sunspider, Kraken и др.

Първо, много е трудно да се напише добър тестов софтуер. И второ, дори и най-добрите бенчмаркове не отразяват реалното използване на браузъра от потребителите.

Continue reading

Firefox стана на 6 години

На датата 9 ноември 2004 година светът за първи път се запозна с „лисицата”, която осъществява връзката потребител–интернет. И въпреки, че още тогава се знаеше, че Firefox е надеждна алтернатива на Internet Explorer, едва ли някой е очаквал в следващите години позициите на майкрософтския продукт да бъдат така сериозни разклатени.

Днес, навръх 6-ия си рожден ден, Mozilla Firefox е вторият най-използван браузър в света и уверено върви към върха. Според StatCounter пазарният дял на „лисицата” е 31,5%.

Сега потребители и специалисти очакват новата, подобрена версия на безплатния уеб браузър. Firefox 4 трябваше да се появи още в края на тази година, но дебютът беше отложен за началото на идната.

„Четворката” ще има редица подобрения, сред които поддръжка на HTML5, нов дизайн на потребителския интерфейс, мулти-тъч функционалност и по-добро възпроизвеждане на HD видео.

Източник: Dnes.bg

Microsoft губи при браузърите въпреки Internet Explorer 9

Изследователи на интернет пазара от агенция Net Applications представиха в началото на октомври статистиките си за използването на най-популярните браузъри за месец септември. Въпреки пускането на Internet Explorer 9, Microsoft губи пазарен дял.

По тази причина Microsoft се представя през септември с пазарен дял от 59,65% или с 0,75 пункта по-малко в сравнение с предходния месец. Първата бета версия на Internet Explorer 9 успя да спечели през първите две седмици след появяването си 0.25% от потребителите за себе си. Заедно с Internet Explorer 8 двете версии добавят 0,57%. Затова пък версия 6 и 7 на браузъра на Microsoft губят съответно 0,63 и 0,5%, което води до пълна загуба.

Google може да продължи със своя Chrome възхода си на пазара на браузъри. Делът му през септември достига 7,98%, като отново отбелязва непрекъснато покачване месец след месец. Особено интересен е фактът, че почти всички потребители вече са преминали към новата версия 6. Очевидно стратегията с автоматично извършваните актуализации на заден план се отплаща.

Mozilla Firefox все още циркулира малко под 23-процентовата граница. Браузърът с отворен код може да отбележи минимално повишение с 0,03%. Safari на Apple достигна нов връх – 5,27% от потребителите на интернет през септември са заложили на Safari. През август този показател беше 5,16%. При Opera за една година няма съществени промени. През септември, норвежците достигнаха 2,39%.

Източник: Kaldata.com