Author Archives: Васил Тошков

Бутони към социални мрежи за сайт/блог

В тази публикация искаме да ви представим една нова за България услуга – бутон за сайт/блог за споделяне в социални мрежи. Проектът се намира на адрес spodelime.com и предоставя функционален бутон, който дава възможност за споделяне на съдържание в големите световни и български социални мрежи. Инструментът е направен специално за България и българските потребители. Напълно безплатен е и лесен за инсталиране.

Ето как изглежда бутонът и менюто при натискане:

бутон за споделяне

бутони към социални мрежи

А това е кодът, който трябва да се постави в сайта:

<a href="http://spodelime.com/" class="spodelime">бутон за споделяне</a>
<script src="http://spodelime.com/sm.js" type="text/javascript"></script>

Кодът по стандарт се поставя в края на всяка публикация, но може да се постави успешно и в sidebar-а на сайта. За потребителите, които не са напреднали в програмирането, предлагаме готово разширение за системата WordPress, което поставя бутона за споделяне в края на всяка публикация. Разширението може да си свалите от тази връзка.

Менюто на бутона може да се разширява, при което се дава възможност за споделяне в някой по-малко използвани социални мрежи. Един такъв бутон помага значително на посетителите ви да споделят Вашето съдържание в мрежата. При всяко едно споделяне, Вие печелите нови връзки и посетители. А както може би знаете, от връзките, освен посещения, идват и добрите позиции в търсачките.

Чуждестранните сайтове и блогове отдавна се възползват от предимството на такива бутони за споделяне. Ние направихме такъв на български с българските социални мрежи, за да удовлетворим потребителите в България. Не губете време, а си сложете такъв бутон преди конкуренцията!

Страница на проекта: http://spodelime.com/

Widget за сайт, показващ препращащите връзки

В тази тема искам да Ви представя моя проект Referring Links. Това е Widget за сайт, който се инсталира без нуждата от регистрация и генерира списък с връзки. Тези връзки са сайтовете, които Ви препращат посетители. След всяка връзка в кръгли скоби пише и колко посетители са били препратени от съответната връзка през последните 30 дни.

След първоначална инсталация, на системата й трябват до 24 часа, за да събере начални данни. След това са необходими 30 дни, за да се изгради пълен отчет. През това време се вижда списъкът с връзки, като посетителите от тях не са достигнали още максимума си. От всичко това следва, че и от един IP адрес може да се гласува веднъж на месец за сайт, тоест, да се препрати посетител от него.

Каква е целта на всичко това? В общи линии така благодарите на сайтовете, които Ви препращат посетители. Не губите нищо, защото връзките дори не са реални – те са генерирани от скрипта през езика JavaScript. В същото време, обаче, често се случва някой да Ви постави връзка затова, че вижда такава към него на Вашия сайт. Това е полезно за Вашата SEO оптимизация.

Тъй като скриптът работи посредством JavaScript, а не чрез остарялата iFrame технология, то той напълно и автоматично се генерира с дизайна на Вашия сайт. Може да редактирате изгледа на widget-а и с прост CSS, като го третирате като обикновен HTML списък. Скриптът работи бързо, напълно точно и е защитен по най-съвременни методи от атаки и манипулация на данните.

Представителна страница на Widget-a: referringlinks.com

Поздрави, Васил Тошков

SEO оптимизация – изграждане на метатагове

Реших да публикувам една SEO статия в малко “ретро” стил. Много хора се интересуват от мататаговете за търсачки, въпреки че аз и повечето SEO оптимизатори не използваме вече такива. Според мен единствено метатагът description има смисъл, но той е повече за потребителите, отколкото за търсачките. Още мои статии за SEO може да прочетете в моя блог за SEO.

Мета таговете. Много хора им отдават прекалено голямо значение. В действителност, те са просто едно допълнение – обобщение на съдържанието на сайта. Не е гаранция, че сайт с добре оформени метатагове ще надмине такъв без такива. Напротив, често се случва обратното. Просто търсачките са създадени да анализират текстовото съдържание. Ако в съответния таг има думи, които не се съдържат в съответната страница, търсачката изобщо няма да им обърне внимание.

Най-важният таг безспорно е <title></title>. Заглавието е елементът, на който търсачките отдават най-голямо значение. Това е и първото нещо, което потребителят вижда, преди да влезе в сайта. Никой не би кликнал на връзка, озаглавена “Untitled Document”. Заглавието трябва да съдържа колкото се може повече ключови думи, оформени като смислено изречение. Много е важно да се избягват двусмислени думи и изрази, които биха дали неочаквани резултати. Дължината на заглавието не трябва да надвишава 60 символа. Оптималната конфигурация е от 6 до 10 думи.

Има още много тагове, които дават на търсачките допълнителна информация за страницата. Само три от тях могат да бъдат определени като относително важни. Останалите постоянно се изменят с времето. Голяма част от тях вече са отпаднали. На тях няма да се спираме в тази статия. Само един таг влиза в стандартния HTML език и това е <title></title>. Ако пренебрегнете останалите, постарайте се той да съдържа всички ключови думи и изрази. Трябва да е оптимизиран и за хората, и за търсачките.

Тагът за описанието е <meta name="description" content="">. Като атрибут се изписва кратко описание на извършваната от сайта дейност. Повечето търсачки не обръщат внимание на ключовите думи в този таг, затова може спокойно да опишете страницата си. Тук целта е да грабнете вниманието на потребителя, а не на търсачката. Препоръчителната дължина на описанието е от 12 до 20 думи, не повече от 150 символа. Ограничете използването на ключови думи и изрази, защото няма особен смисъл, а може да объркате потребителя от SEO.

Ключовите думи се поставят в таг <meta name="keywords" content="">. Важно е да се използват не само думи, но и изрази, които би написал потребителят в търсачката. Отделните елементи трябва да са разделени със запетая и интервал. Думите и изразите задължително трябва да се съдържат в съответната страница. В противен случай изписването им е напълно безсмислено. Оптималната дължина на атрибута е от 30 до 40 думи. Поради злоупотреби много търсачки вече не четат този таг. Други игнорират заявката, ако е над 1024 символа. Аз лично вече не го използвам изобщо.

Важно е при създаването на тагове, да се избягва използването на специални знаци и излишна информация. Включването на много ключови думи, например, би довело до спад на приоритета на по-важните от тях. По-добре малко, но качествено. Излишната информация би объркала търсачките. Може да бъдете отхвърлени от класацията. Съществува риск и търсещият да се почувства излъган. Всичко трябва да е в норми и оптимални стойности.

Крайният резултат трябва да изглежда примерно така:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
<title>Заглавие на Страницата</title>
<meta name="description" content="Описание на Страницата" />
<meta name="keywords" content="ключови думи, дума1, дума2, дума3" />

Добре е да изработите сходни, но различаващи се тагове за всяка страница от сайта. Проверете дали ключовите думи се съдържат в съответната страница. Уверете се, че няма излишни такива. Добре е тези думи да са в началото на текстовото съдържание. Така значително се вдига приоритетът им. Повтарянето на дадена дума в тага ще вдигне приоритета й, но не повече от един път. Може да се получи обратен ефект. Слагайте ключовите думи колкото се може по-близо една до друга в текста към страницата.

Axeny – Article Directory (директория за статии)

В тази статия ще Ви представим най-новата българска Article Directory (директория за статии) – Axeny.com . Идеята не е нова, но специфичното за тази директория за статии е това, че тя е главно насочена към SEO оптимизаторите, с цел да помага за SEO оптимизацията на сайтове. Това се постига чрез публикуване на материали в директорията с връзки към съответния сайт.

Другото специфично за тази директория е, че допуска само материали с уникално съдържание. Това увеличава силата на изходящите връзки от директорията и до известна степен контролира качеството на материалите. Като цяло изискванията към материалите са високи, в сравнение с другите сайтове тип Article Directory. Изискват се главно полезни статии или представяния на дейността на фирми. Основната идея е публикуваните текстове до известна степен да са смислени и полезни за потребителите.

Домейнът на сайта е много стар (от 2000-та година). Има ранг 4 и доста висока репутация в търсачките. Връзките от директорията са много силни. Като добавим и факта, че са от статии, те спомагат значително за SEO оптимизацията и позиционирането на Вашия сайт в търсачките. В бъдеще ние самите ще популяризираме директорията и ще вдигаме нейния ранг.

Сайтът е структуриран под формата на стандартен блог. Изследвания показват, че тази структура най-много се харесва от търсачките. Това ни принуждава категориите да са малко на брой и по-общи. Като цяло, това е едно удобство за потребителите и за рекламистите. Който разбира, може свободно да използва този сайт като инструмент за SEO оптимизация. Преди да публикувате, обаче, разгледайте какво вече е публикувано, за да разберете и спазвате стила на сайта. Прочетете и условията за публикуване.

За неразбралите, артикъл директорията се намира на адрес: www.axeny.com

Internet Explorer и W3C стандартите

Firefox eat Interent ExplorerНаскоро реших да променя дизайна на cloxy.com, като го доближа до Web 2.0. Наш дизайнер направи дизайна в PSD формат, а аз се захванах със задачата да го нарежа според W3C стандартите и максимално оптимизиран за търсачките. Continue reading