Author Archives: marfi

С PubSubHubBub все по-близо до Real Time Web

pubsubhubbubPublisher Subscriber Hub Bubble (PubSubHubBub) е нов уеб протокол, на който се разчита да изгради гръбнака на real time web-а.

С PubSubHubBub времето за получаване на последните новини от rss емисиите се свежда до няколко секунди като заедно с това значително намаляват и сървърните ресурси свързани с трансфера и обработката на данните.

Как се постига тази скорост?

За разлика от досегашния polling модел при който “клиентите” на rss емисиите непрестанно изпращаха заявки с въпрос за ново съдържание към източника на емисията, а в отговор получаваха цялата rss емисия, независимо дали вече имат част от нея при PubSubHubBub протокола, към хъба се изпраща уведомление от източника за ново съдържание, а хъбът препраща тази новина до всички абонати на емисията, процесът отнема не повече от 3 секунди (това време получихме от тест с блог на Blogger.com и RSS четецът на Favit.com)

Как да се възползвате?

Ако ползвате WordPress на собствен домейн, чрез този плъгин можете изпращате емисията си към някой от публичните хъбове, който след това те ще я разпращат към читателите ви. Плъгинът е тестван до WordPress 2.7, но може да го ползвате и на по нови версии (в момента върви под 2.8.4 в този блог.)

Ако ползвате Blogger.com не е необходимо дa променяте нищо, Google прекарва емисиите от Blogger, както и тези от FeedBurner през PubSubHubbub, за да достигат мигновенно в четецът им.

Всички останали, можете да прекарате RSS емисиите си през FeedBurner.com и по този начин новините ви да стигат в рамките на секунди до верните ви читатели.

В момента този протокол се ползва главно от услуги на Google или такива, зад които стоят хора разботили за Google, като FriendFeed например, затова и документацията се намира на следния адрес: code.google.com/p/pubsubhubbub

Favit.com също поддържа протокола, като по този начин не само осигурява на потребителите си изключително бързо усведомяване за последните новини в емисиите, които следят, но и се доближава все повече до Real Time Web.

Горещо ви препоръчвам да се възползвате от новия протокол и да съкратите времето в което читателите ви получават новините от блога ви.

Favit.com интегрира twitter по уникален начин

twitter in favit

Не малка част от активните Интернет потребители ползват различни социални мрежи едновременно, като дори имат и няколко профила в тях – фирмен и личен.

В favit.com решихме, че ще е по-удобно ако може от едно място да се консумира, организира и споделя/отговаря на информацията, която получаваме от различните информационни потоци – включително и споделеното от приятелите ни в социалните мрежи.

И така, като първа стъпка от поредицата предвидени интеграции с различни популярни услуги, в седмицата, в която twitter бе подложен на тежки атаки, направихме възможно ползването на twitter през favit.

Какво е различното от други подобни междуплатформени взаимодействия обаче?

Различното е в начинът по който favit третира twitter потребителите, които се импортират. Favit не ги разграничава от останалите си потребители, всяко действие, което прилагате върху съобщенията, които получавате от тях – гласуване, коментар или споделяне с група или приятел е видимо и за останалите потребители на favit.

без разлика спрямо потребителите от twitter

Например, гласувайки положително за информацията, която съм получил от Борислав, тя става видима за всички в мрежата ми от приятели и ако решат, могат да добавят потребителя в потока си в favit, независимо дали го следват или не в twitter – удобно нали :)

Единствената разлика е, че когато даден потребител няма профил в favit, ще има едно малко t в десния ъгъл на аватара си.

видео от tweet

Останалите приятни изненади са предимно визуални; например отваряне на връзките към видео файлове (независимо от източника – vbox7.com, youtube.com, vimeo…) и показване на видеото – по-удобно е, а и пести време, в случай че вече сте видяли същия клип в друг tweet или retweet.

Същото важи и за снимките от twitpic.com, може да ги преглеждате директно през favit, без да проследявате допълнителни връзки.

Добавихме нови възможности, не само при достъпа до информация от twitter, но и при създаването й. Вече с един клик можете да споделяте с twitter потока си интересните статии на които сте попаднали в reader-a си или на произволно място в Интернет, посредством бутона на favit за споделяне и запазване на информация от browser-а.

подреждане на потребители в списъци

Едно от най-големите удобствa е възможността за групиране на потребителите в списъци, според критерии, които сами определяте:

По този начин по-лесно се ориентирате в информацията, която получавате и я организирате по-лесно.

Можете да създавате неограничен брой списъци и да избирате различни икони за тях, за да ги различавате още по-лесно.

С малката лупичка в ъгъла на екрана откривате точно този потребител от който се интересувате, дори ако информацията от него е “задушена” от хиляди други tweet-ове.

Очаквайте през идните седмици още приятни изненади от екипа на favit и още полезни интеграции, които допълнително ще Ви улесняват и пестят времето Ви, а дотогава:

*Happy TwitFaviting (използване на twitter и favit.com заедно)

Рекламна платформа от Fcolor.bg

От Fcolor.bg отправиха предизвестие за стартирането на рекламната си платформа – “Съдружник” , подкрепено с интересни и полезни подаръци за всеки включил се в нея преди официалният й старт – 15 май.

blog hosting gragon

Fcolor е компания с над осемгодишен опит на българския хостинг пазар, която винаги се е опитвала да подпомага издателите на качествено онлайн съдържание. Затова и рекламната й платформа предлага възнаграждение на две нива:

• заплащане за всеки уникален потребител изпратен от партньорски сайт на страниците на Fcolor.bg – CPC
• 25% от стойността на всяка закупена услуга от потребител дошъл от вашата страница – CPA

Предвидени са и бонус точки за рекламните партньори с които закупуват по-евтино услуги от FColor – Reward Points

Идеологията на платформата се заключава в тази проста формула:

CPC + CPA + Reward Points = Cost Per Influence

Cost per Influence (Заплащане според влияние) модела се допълва и от факта, че различните сайтове ще получават различна цена за клик в зависимост от тематиката и профила на аудиторията си.

Програмата “Съдружник” е насочена предимно към сайтове посветени на:

• уеб дизайн
• SEO & SEM съвети
• програмираме и програмни езици
• уеб сайтове за уроци
• библиотечни сайтове
• други webmaster проекти.
• Всякакви други уеб сайтове на сериозна тематика и местни медии.

Важно е да се уточни, че FColor ще приема за “съдружници” собствениците на уеб сайтове, според качеството на съдържанието им, а не според количеството посетители, който получават.

Как да се включите в програмата и да получите ценни хостинг подаръци?

Да 15-и май 2009 г. (официалният старт на програмата) можете да изпращате следната информация на електронната ни поща:

info @ fcolor.bg

• Subject: FColor Affiliate Program
• Име и фамилия:
• URL на уеб сайта ви:
• Ел. поща:
• Тел:
• Потребителско име което искате да използвате:

Всички партньори по програмата, които изпратят заявка пред 15 май ще получат:

• Безплатен “Блог Хостинг” план, ако искат да поставят нов уеб сайт
• Безплатно покриване на остатъка от абонаментния им период за хостинг услуга с друг доставчик, ако искат да се прехвърлят при FColor.bg
• 10% отстъпка за преминаване към Виртуален сървър (VPS Hosting) или Нает сървър (Dedicated Hosting)

Включете се сега и станете “Съдружник” на FColor.bg.  С удоволствие ще разделят печалбата си с вас.